Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den digitala ukrainska talespersonen ”Victoria Shi” som lanserades i veckan. Foto: Ukrainska utrikesdepartementet

Ukrainas nya AI-talesperson – ska effektivisera arbetet för andra diplomater

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har fått en ny representant för utrikesdepartementet.

En AI-genererad talesperson vid namn Victoria Shi ska göra officiella uttalanden för departements räkning.

– Mitt jobb kommer att vara att förse allmänheten med aktuell och verifierad information från den konsulära avdelningen vid Ukrainas utrikesdepartement, säger hon i ett välkomstklipp på X.

Klädd i svart kostym fortsätter hon i välkomstklippet, publicerat av det ukrainska utrikesdepartementet:

– Jag kommer att förse journalister med nyheter om arbetet för att skydda ukrainska medborgares rättigheter och intressen utomlands, svara på incidenter eller nödsituationer och andra nyheter.

Kriget i Ukraina

Departementet skriver i ett pressmeddelande som publicerades i veckan att det är ”första gången i historien” de använder sig av en digital talesperson som ska göra officiella uttalanden för departementets räkning.

Dmytro Kuleba, Ukrianas utrikesminister, säger i pressmeddelandet att det i första hand handlar om att spara tid och resurser för UD:

”Riktiga diplomater kommer att kunna bli mer effektiva och fokusera på andra uppgifter för att hjälpa medborgarna.”

Skyddad mot förfalskning

Flera skyddsnivåer mot digitala förfalskningar uppges ha tillämpats. Varje video som publiceras kommer att ha en medföljande QR-kod med en länk till en officiell textversion av samma kommentar på utrikesdepartementets webbplats. I händelse av att ingen QR-kod medföljer ska videon betraktas som falsk, skriver de.

Innehållet i uttalandena från Victoria Shi kommer heller inte att genereras av AI, utan skrivas och verifieras av riktiga personer, skriver The Guardian.

Endast den visuella presentationen är AI-genererad.

Baserad på en riktig person

AI-talespersonens röst och utseende är baserat på den ukrainska sångaren och influeraren Rosalie Nombre.

Utrikesdepartementet betonar dock att den artificiella representanten, Victoria Shi, och hennes verkliga persona, Rosalie Nombre, har två olika personligheter och att endast den artificiella varianten kommer att göra uttalande för departementets räkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet