Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den största utmaningen är tillit.” Hör Ukrainska försvarsministeriet om rekryteringsförsöken i klippet. Foto: Reuters

Ukrainas nya taktik – så vill man locka soldater till armén

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska myndigheter har nu inlett en ”charmoffensiv” för att se till att skyttegravarna längs fronten kan fyllas på med nya soldater.

– Vår främsta utmaning är förtroende. Tyvärr är det så här det ser ut nu, säger Ukrainska försvarsministeriets rådgivare Oleksiy Bezhevets.

Genom nya rekryteringscenter runt om i landet erbjuder civila rekryterare, utrustade med bärbara datorer och informationspaket, möjligheter för frivilliga att gå med i kriget. Denna nya metoden markeras av en mjukare ton, med närvaro på synlig på arbetsförmedlingssidor, kontaktcenter och sociala medier.

– Vi har stor närvaro på sociala medier, håller panelsamtal och har en öppen inställning till media. Vi är öppna med vad vi gör och våra resultat, säger en sergeant som kallar sig ”Dylan”.

Kriget i Ukraina

Från traktor till stridsvagn

Och kanske det ovanligaste – valmöjligheter.

Enligt AP kan kandidater nu välja vilka enheter som lockar och vilka som inte gör det, men även hur länge man kan tänka sig att tjänstgöra.

Inför den kommande mobiliseringslagen, som träder i kraft nästa månad, krävs det att unga ukrainska män uppdaterar sina värnpliktsuppgifter hos myndigheterna. Detta under protester från allmänheten som ledde till att hårdare straff för värnpliktsvägrare togs bort från lagen.

Se en del av en ukrainsk rekryteringsfilm i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet