Flera visade sitt stöd för Ukraina när senaten röstade ja till stödpaketet. Foto: KEVIN DIETSCH

Biden: ”Vapen till Ukraina i veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Senaten i USA:s kongress har röstat ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar.

Nu lovar USA:s president Joe Biden vapen till Ukraina redan denna vecka, efter beskedet under natten mot onsdagen.

Biden säger att han kommer signera paketet, som Ukraina har väntat på sedan i höstas, under onsdagen.

”Jag kommer att skriva under lagen och vända mig till det amerikanska folket så snart lagen ligger på mitt skrivbord i morgon (onsdag) så att vi kan börja skicka vapen och utrustning till Ukraina den här veckan” säger Biden i ett uttalande på Vita husets hemsida.

Kriget i Ukraina

Zelenskyj: ”Tacksam”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttrycker, i ett uttalande, att han är tacksam för den amerikanska senatens beslut.

”Jag är också tacksam för alla amerikaner som fortsätter att stödja Ukraina och inser att den historiska betydelsen av detta lagförslag sträcker sig bortom politiken”, fortsätter han och understryker att militärt stöd utgör viktiga verktyg för att snabbare nå en rättvis fred.

20 miljarder till Israel

Ukrainastödet är en del av ett större paket på 95 miljarder dollar. Knappt 61 miljarder ska gå till Ukraina och över 20 miljarder ska gå till Israel. 4 miljarder ska gå till bland annat Gaza för humanitär hjälp och ett antal miljarder ska gå till Taiwan.

Ukrainastödet på 61 miljarder dollar motsvarar över 650 miljarder svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet