Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka tecken pekar på att videon med brinnande Trumpdockan har ryskt ursprung snarare än ukrainskt? Se videon för SVT:s genomgång. Foto: Faksimil

Propagandavideo påstås visa ukrainska soldater som bränner Trumpdocka

Uppdaterad
Publicerad

”Du är en förrädare som ska betala i blod!” säger den maskerade mannen. Sedan höjer han facklan och tänder eld på en Donald Trumpdocka. Klippet påstås visa ukrainska militärer – men SVT:s kartläggning visar att det mesta istället pekar mot Ryssland.

Videoklippet påstås visa tre maskerade ukrainska militärer, med ukrainska flaggor på brösten.

Männen riktar anklagelser mot USA:s expresident Donald Trump, som är ”en förrädare som hindrat Zelenskyj från att få vapen”. Därefter tänder de eld på Trumpdockan.

SVT verifierar

På mindre än ett dygn har videon spridits världen över, bland annat av den stora brittiska tidningen Daily Express, Times of India och proryska bloggare i sociala medier, ofta med delningstexter som påstår att det visar ”ukrainsk otacksamhet” efter att USA:s Representanthus röstat igenom ett stöd på runt 60 miljarder dollar till Ukraina.

Originalkällan till videon påstås vara ukrainska Telegramkanalen Trucha, bland annat syns dess logotyp på videon.

Men en granskning av SVT Verifierar visar att källan till videon inte är Trucha och har spridits för att undergräva det militära amerikanska stödet till Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet