Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad pekar på att videoklippet egentligen är en deepfake? Se SVT:s genomgång i videon. Foto: Skärmdump

”Katarina” påstås såld till bordell – flera tecken på rysk deepfake

Uppdaterad
Publicerad

I ett filmat vittnesmål berättar den påstådda ukrainska flyktingen ”Katarina Kozak” att hon sålts till en belgisk bordell av Aleksej Navalnyjs före detta stabschef. Men detaljer i videon pekar på att det kan röra sig om en deepfake.

Leonid Volkov arbetade under en lång tid som Aleksej Navalnyjs stabschef. I mitten av mars utsattes han för en grov misshandel utanför sitt hem i Vilnius, och enligt Litauens underrättelsetjänst ligger Ryssland bakom attacken.

Samtidigt pågår en smutskastningskampanj mot Volkov på proryska AI-nyhetssajter, sajter som SVT tidigare har berättat om.

SVT verifierar

I en artikel påstås Volkov vara en hallick som säljer ukrainska flyktingar till bordeller. För att förstärka det grundlösa påståendet presenteras ett filmat vittnesmål – en metod som använts i ryska påverkanskampanjer flera gånger tidigare, något som SVT har visat i en kartläggning av rysk desinformation.

Artikeln om Aleksej Navalnyjs före detta stabschef, publicerad på proryska AI-nyhetssajten ”New York News Daily”. Foto: Skärmdump

Men kvinnan ”Katarina Kozak” som förekommer i det filmade vittnesmålet skulle kunna vara en deepfake.

”Finns saker som sticker ut..”

Fredrik Heintz är professor vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet, och ett av hans forskningsområden är artificiell intelligens.

– Idag går det att skapa ljud, bild och video som är mer eller mindre oskiljaktig från sånt som faktiskt har hänt, säger han till SVT Nyheter.

Fredrik Heintz har tittat på klippet med ”Katarina” och tycker ”definitivt det finns saker som sticker ut och som gör att man kan bli misstänksam”.

– Det mesta ser ganska bra ut, men det ger ändå en känsla av att det inte riktigt stämmer, att det finns detaljer som inte passar in.

I videon ovan går vi igenom detaljerna som pekar på att videon kan vara en deepfake – och söker efter svaret på vem ”Katarina” egentligen är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet