Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se satellitbilderna från fyra ukrainska kyrkogårdar före och efter Rysslands fullskaliga invasion i klippet. Foto: Planet/BBC

AI-analys: Så växer fyra av Ukrainas gravplatser

Publicerad

En yta motsvarande 5,5 fotbollsplaner – så mycket har kyrkogården i Krementjuk i centrala Ukraina växt sedan Rysslands fullskaliga invasion, enligt en AI-analys av satellitbilder.

Utbyggnaden går 150 procent snabbare jämfört med tidigare.

Mönstret går att se på flera kyrkogårdar.

– Flaggorna vajar i mängd även här på småorter, det är nygrävda gravar överallt, säger korrespondent Bengt Norborg på plats vid en militärkyrkogård i Pokrovsk.

Kriget i Ukraina

Gräver upp kvarlevor

I Lviv i västra Ukraina har kommunen grävt upp det så kallade Marsfältet där det fanns kvarlevor från bland annat sovjetiska soldater som stred mot den Ukrainska upprorsarmén, UPA, under efterkrigstiden.

Istället har fältet blivit en militärkyrkogård för ukrainska soldater som stupat i det pågående kriget.

Begravningsmusik varje dag

På satellitbilder går det att med blotta ögat räkna till minst 500 gravar på Marsfältet i Lviv.

– Varje dag hör jag begravningsmusik och nationalsången härifrån. Det för mig tillbaka till den värsta dagen i mitt liv, säger Jevhenija Demtjyk vars man ligger begravd på Marsfältet, till nyhetsbyrån Reuters.

Sänker åldern för mobilisering

Antalet förluster har lett till svårigheter med att fylla ut leden vid fronten.

”Ukraina står inför en akut brist på manskap” konstaterar Jakob Hedenskog och Julia Kazdobina vid Centrum för Östeuropastudier i en rapport från mars 2024.

I maj 2024 sänkte Ukraina åldern för militär mobilisering från 27 till 25 år. De har också antagit en lag som låter fångar dömda för mindre allvarliga brott ta värvning i armén.

Omkring 27 000 intagna kan vara berättigade till det nya programmet för fångar, enligt uppskattningar från det ukrainska justitiedepartementet.

Se AI-analysen av kyrkogårdarna i klippet.

Så gjordes AI-analysen

  • En mängd högupplösta satellitbilder av fyra ukrainska kyrkogårdar har samlats in och jämförts med hjälp av AI-verktyget Picterra.
  • SVT har tränat en AI-modell för att kunna jämföra två satellitbilder och markera nytillkomna gravar.
  • Bilder från 2021 och 2024 jämfördes med varandra. På samma sätt jämfördes bilder tagna med runt tre års mellanrum under perioden 2017-2021, beroende på tillgången till satellitbilder.
  • Resultatet av AI-analysen har granskats manuellt och rättats till vid behov.
  • I reportaget har vissa högupplösta bilder ersatts med lågupplösta av upphovsrättsskäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet