Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan stridsflygplanet F-16 påverka kriget i Ukraina. Foto: BEVRT

Det här kan F-16 betyda för kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

F-16-stridsflyg är något Zelenskyj efterfrågat länge. Och snart kan de vara på plats i Ukraina. Men vad kan de betyda för kriget?

– Det här innebär att man på en helt annan nivå kan integrera planet att bli en del av Ukrainas luftförsvar, säger Roger Djupsjö, major och lärare vid Försvarshögskolan.

I augusti förra året meddelade flera Natoländer att stridsflyg av modell F-16 ska levereras till Ukraina.

Nästan ett år senare, i början av juli, meddelade Nederländerna att de beviljat exportlicenser för 24 stridsflygplan och sju motorer, enligt public service-bolaget NOS. Men exakt när de ska levereras är ännu oklart.

Kriget i Ukraina

Vad kan F-16 betyda för Ukraina?

När det förra året stod klart att F-16 skulle levereras till Ukraina kallade president Zelenskyj beslutet för ett genombrott och ytterligare ett steg för att stärka Ukrainas luftförsvar.

Och de kommande leveranserna av F-16 kommer vara en uppgradering av de stridsflyg som står till Ukrainas förfogande i dag, säger Roger Djupsjö.

– När till exempel Ukrainas luftvärn inte kan verka i ett område kan man se till att F-16-planen hamnar där i stället och då kan man med andra ord skydda de delarna av Ukraina på ett bättre sätt än vad som görs nu.

– Sedan har F-16 bra elektroniska motmedel, de är svårare att skjuta ner än andra plan då man kan utrusta de med störningskapslar och annat. Och det är en fördel då vi vet att Ryssland är duktiga på att påverka flyg med störningsutrustning.

Kan integreras med svenskt flyg

En annan aspekt är att Ryssland i dag har obehindrad möjlighet att skjuta glidbomber mot Ukraina från sitt eget territorium. Men med F-16 kommer Ukraina få möjlighet att skjuta ner dem innan de når ukrainskt luftrum.

Något som dels kommer kunna genomföras med hjälp av de två radarsignalplan, av modell ASC 890, som Sverige i slutet av maj skänkte till Ukraina.

– De här två planen är som flygande stridsledningscentrar vilket innebär att de har bra radaranläggning och förmåga att tala med F-16-planen och ge dem uppdrag. Planen kan ligga i säkerhet längre bak och spana med sina radarstationer långt in på ryskt territorium och ge förvarningar till F-16 så att de kan sättas in mot olika mål som kommer från den ryska sidan, säger Roger Djupsjö.

Se mer om vad F-16 kan betyda för Ukraina i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet