Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danmark och Nederländerna ska skicka stridsflygplan till Ukraina. Hör Nederländernas premiärminister Mark Rutte om beslutet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AFP

Ukraina får F-16-plan – Zelenskyj: ”Ett historiskt genombrott”

Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna och Danmark bekräftar att man kommer att leverera stridsplan av typen F-16 till Ukraina. Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger vid en presskonferens på söndagen att Danmark kommer att ge Ukraina 19 plan.

Den nederländske premiärministern Mark Rutte bekräftar på en presskonferens på söndagen att man, tillsammans med Danmark,  kommer att leverera stridsplan av typen F-16 till Ukraina – ”när vissa krav har uppfyllts”.

De båda länderna fick i veckan grönt ljus från USA för leveranser av stridsflygplanet till Ukraina. Innan de skickas iväg måste ukrainska piloter och tekniker tränas färdigt i att använda planen. De ukrainska piloterna väntas behöva mellan sex och åtta månaders träning. Enligt tidigare uppgifter kommer träningen att ske i Danmark och Rumänien.

Ett genombrott

Enligt Mark Rutte har Nederländerna totalt 42 F-16-plan men man har ännu inte bestämt om samtliga kommer att doneras till Ukraina. 

På söndagen uppgav Danmarks statsminister Mette Frederiksen att man skänker 19 stridsflygplan till Ukraina. Sex stycken F-16-plan ska levereras runt nyår – och ytterligare åtta under 2024 och fem under 2025, skriver Politiken.

President Zelenskyj säger att beslutet är ett genombrott.

”Det här är ytterligare ett steg för att stärka Ukrainas luftförsvar. Det är historiskt, kraftigt och inspirerande för oss”, sa Zelenskyj på presskonferensen, enligt Reuters.

Zelenskyj skrev på X under söndagen att det är sammanlagt 42 stycken F-16-paln som kommer att doneras till Ukraina, men siffran har inte bekräftats av Nederländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.