Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om Ryssland får tag på planen så får de bättre inblick i Jas Gripen” – Hör professorn om för- och nackdelarna med att skicka Jas Gripen till Ukraina. Foto: TT/SVT

Experten: För- och nackdelar med Jas Gripen i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

På Ukrainas önskelista över stridsflygplan står svenska Jas Gripen, något som återigen framfördes av president Zelenskyj under Sverigebesöket på lördagen. Regeringen har inte helt uteslutit en framtida leverans, men heller inte lovat något.

”Gripen är Sveriges stolthet. En sådan stolthet kan delas med Ukraina.”

Zelenskyjs budskap var tydligt under pressträffen med statsminister Kristersson (M) på lördagen: Ukraina vill ha Jas Gripen. Planet testflygs redan av ukrainska piloter, men något löfte om stridsflyg från Sverige finns inte i nuläget. Dörren står dock på glänt.

– Vi har inte uteslutit den frågan, sa Ulf Kristersson till Sveriges Radio.

Försvarsminister Pål Jonson har tidigare avfärdat idén som osannolik med motiveringen att det inte finns ett överskott.

– De flygplan vi har behöver vi själva för försvaret av Sverige, sa han då.

Expert: Kan eventuellt skicka äldre modeller

Enligt Arash Heydarian Pashakhanlou, forskare i krigsvetenskap, kan eventuellt en svensk leverans vara möjlig men först efter det att andra länder börjat skicka flyg till Ukraina.

– Hittills har man inte visat någon vilja att vara först ut, säger han.

Planen behövs främst i Sverige och därför, om en leverans skulle bli verklighet, skulle Sverige troligen inte skicka en större mängd plan, enligt Arash Heydarian Pashakhanlou.

– Jag har svårt att tänka mig fler än ett dussin och förmodligen inte den senaste E-modellen som ju kostar omkring en halv miljard styck.

Skulle bidra med fördelar

Även äldre modeller av Jas Gripen skulle bidra med flera fördelar för Ukraina i kriget, enligt Arash Heydarian Pashakhanlou.

– Planet är utvecklat för att möta hotet från Ryssland och är väl anpassade för förutsättningarna i kriget. De går att få upp i luften på cirka tio minuter och kan använda korta start- och landningsbanor.

– Då kan man sprida ut de här planen vilket skulle göra det svårare för Ryssland att slå ut dem. De blir mindre sårbara vilket är viktigt för Ukraina. Man har inte råd med stora förluster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.