Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsminister Pål Jonson (M) varför Ukraina ska få testa Gripen-systemet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ukrainska piloter ska få öva på Jas Gripen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att låta ukrainska piloter tränas i att flyga Jas 39 Gripen.

– Det är en möjlighet för Ukraina att testa och få en bättre förståelse för Gripens prestanda, säger Försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT Nyheter.

Beskedet från svenska regeringen kommer i samband med ett pågående besök av Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) och civilförsvarsminister Karl Oskar Bohlin (M) i Ukraina. Det följer en förfrågan från den ukrainska försvarsministern Oleksii Reznikov, berättar Pål Jonson.

På plats i Ukraina ska de svenska ministrarna också besöka militära förband som redan i dag använder svenskt försvarsmateriel.

Innan träningen kan påbörjas uppges det återstå en del formella beslut från både den svenska och ukrainska sidan. Enligt den svenska försvarsministern är det en grupp erfarna personer som redan genomgått pilotträning i Ukraina som ska få öva i simulatorerna men också testflyga Gripen-plan.

–Det har i grunden att göra med att Ukraina tänker långsiktigt på sin försvarsutveckkling. Ett antal personer ska komma hit och provflyga och få en bättre förståelse av systemet, säger Pål Jonson.

Osannolikt att svenska plan skickas

Ukraina har upprepat bett ett flertal länder om hjälp med stridsflygplan, däribland Sverige. I februari bad den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj Sverige specifikt om Gripen-plan.

Dagens besked kan ses som ett första steg till att Ukraina skaffar stridflygplanet – men det betyder inte att Sverige kommer att skicka svenska plan som Försvarsmakten i dag har. Det är i dagsläget osannolikt, säger försvarsminister Jonson.

– Det budskapet som vi har sagt är att de flygplan vi har behöver vi själva för försvaret av Sverige.

– Vi har sex divisioner så vi har inget överskott. Det har att göra med att Ryssland är kraftigt försvagade när det kommer till markstridskrafter, men deras flygstridskrafter och marinstridskrafter är de näst intill intakta.

SAAB hänvisar till försvarsdepartementet

Jas 39 Gripen tillverkas av svenska Saab. I en skriftlig kommentar till SVT säger presschefen Mattias Rådström att de tagit del av uppgifterna men hänvisar alla frågor till Försvarsdepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.