Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Kristersson om nya stridsfordonsavtalet mellan Sverige och Ukraina Foto: TT

Zelenskyj i Sverige – har skrivit nytt avtal om Stridsfordon 90

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på plats i Sverige. Ett nytt avtal om att gemensamt producera svenska Stridsfordon 90 på plats i Ukraina har upprättats under dagen.

– Det är så viktigt för oss, säger Zelenskyj vid en pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M).

Samtal har hållits på Harpsund om flera ämnen – säkerhet, EU och Sveriges stöd till Ukraina.

– Låt mig uttrycka min djupaste respekt för dig, det ukrainska folket och ert motstånd mot den ryska aggressionen, säger Ulf Kristersson, som inledde pressträffen med att fördöma dagens dödliga attack mot ukrainska Tjernihiv.

President Zelenskyj inledde i sin tur med att tacka för det svenska stödet hittills.

– Det är en stor ära för mig att vara i Sverige och jag vill tacka det svenska folket, ert land och era ledare för ert stöd till Ukraina, säger Zelenskyj.

Ukrainas och Sveriges regeringar har kommit överens om ett nytt avtal om att utöka samarbetet kring Sveriges Stridsfordon 90 vad gäller produktion och träning. Fordonen ska framöver kunna byggas i Ukraina.

– Vi ska tillsammans tillverka CV90. Vi ska göra allt vi kan för att den första som produceras i Ukraina levereras så fort som möjligt, säger Zelenskyj som också uttryckte en önskan om att Sverige skickar JAS Gripen till landet.

Ska träffa kungaparet

Presidenten reser tillsammans med sin fru Olena. De ska träffa kungaparet, talman Andreas Norlén (M), överbefälhavare Micael Bydén och flera partiledare under dagen.

Kungen och drottningen tar emot presidentparet på Stenhammars slott.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte på lördagen Harpsund på inbjudan av den svenska regeringen Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nytt stödpaket presenterat

Regeringen presenterade tidigare i veckan ett förslag om ett trettonde stödpaket till Ukraina av ett värde på 3,4 miljarder kronor. Sverige har hittills donerat försvarsmateriel till landet för omkring 17 miljarder.

Stödet har bland annat bestått av stridsfordon, luftvärn, pansarskott och ammunition.

Attack mot Tjernihiv

En rysk robot slog under förmiddagen ner i centrala Tjernihiv. Minst sju personer ska ha dött och åtminstone 90 skadats vid händelsen, uppger ukrainska myndigheter.

”En vanlig lördag som Ryssland förvandlade till en dag fylld av sorg och smärta”, skriver Zelenskyj på Telegram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör president Volodymyr Zelenskyj i exklusiv intervju med SVT Nyheter den 27 april. Foto: Marco Nilson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.