Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olena Zelenska i samtal med personal på rehabiliteringscentret i Solna där ukrainska soldater får vård för sina krigsskador. Foto: SVT

Olena Zelenska besökte patienter i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffade statsminister Ulf Kristersson (M) på Harpsund var Ukrainas första dam, Olena Zelenska, i Solna för att träffa ukrainska patienter med krigsskador som vårdas i Sverige.

Ukrainas första dam Olena Zelenska fick under ett besök till Stockholm på lördagen träffa patienter på Aleris Rehab Station i Solna. Många av de krigsskadade ukrainare som kommit till Sverige får vård i lokalerna.

”Svårt med språket”

29-årige Nazar vårdas för en splitterskada i armen som han fick när hans militärtrupp skulle förflytta sig, och förstärka ett område vid frontlinjen, från ett område till ett annat.

– Jag är tacksam över att vara här och vården jag får är toppklass. Det enda problemet, som jag också nämnde för fru Zelenska är att det är svårt med språket, berättar Nazar via tolk.

Han berättar att han också frågade Olena Zelenska om de senaste attackerna i västra Ukraina, som skett i närheten av hans hemby.

25 krigsskadade på kliniken

Med på mötet var också sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), statsministerns fru Birgitta Ed, Sofia Palmquist, vd på Aleris, och Gunilla Lindgren, operativ chef på Alerismottagningen.

– Det betyder mycket för våra patienter att hon kommer hit och att det uppmärksammas, säger Gunilla Lindgren.

På mottagningen jobbar man med neurologisk rehabilitering, som stroke, men även ryggmärgsskador, neurokirurgiska skador och multitrauma personer.

2 300 krigsskadade personer har tagits omhand hittills av EU. 92 av dem har kommit till Sverige och 25 av dem vårdas i Solna.

– Detta är ett av våra nationellt högst specialiserade center för den hör sortens rehabilitering. Det är här man tagit emot flest patienter från Ukraina och har den erfarenheten av vad de har med sig, speciellt utav trauma från kriget, som påverkar, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.