Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad vice statsminister Ebba Busch (KD) tycker är det viktigaste med stödpaketet till Ukraina. Foto: Christine Olsson/TT

Nytt stödpaket till Ukraina – största hittills

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna vill ”stärka Ukrainas luftförsvar” genom ett nytt stödpaket värt drygt 13,3 miljarder kronor. Det är det största svenska paketet till Ukraina hittills.

Regeringen och Sverigedemokraterna vill ”stärka Ukrainas luftförsvar” genom ett nytt stödpaket värt drygt 13,3 miljarder kronor.

– Det består av utrustning som står högst upp på Ukrainas prioriteringslista. Det handlar om luftförsvaret som stärks med två flygplan ASC 890, artilleriammunition och bepansrade fordon, säger vice statsminister Ebba Busch (KD).

Kriget i Ukraina

Att det är ASC 890, och inte Jas Gripen, som skickas beror på att det ”kompletterar och förstärker” utlovade donationerna av amerikanska stridsflyget F-16 från flera länder.

Så sent som under tisdagen annonserade Belgien att de skickar 30 plan till Ukraina de kommande åren. Även Danmark och Nederländerna har lovat att skicka plan, som kan vara på plats redan i sommar.

Försvarsministern: Gripen kan bli aktuellt i ett senare läge

Införandet av ASC 890 kommer att ske gradvis i samband med att Ukraina får det amerikanska F-16-systemet.

– Vid sidan av detta arbetar regeringen fortsatt vidare med att eventuellt i ett senare skede bidra med även Gripen-systemet. Men signalen man fått av länderna som ingår i stridsflygskoalitionen pekar på att det är svårt att införa två stridsflygssystem samtidigt för ett land som befinner sig i krig, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Sverige kommer också att donera hela det svenska beståndet av pansarbandvagn 302, för att stötta uppbyggnaden av nya ukrainska armébrigader. I paketet ingår också jaktroboten Rb 99 samt artilleriammunition och resurser för underhåll av tidigare donerad materiel.

– Det innebär att Sverige nu tydligt signalerar till Ryssland och Ukraina men även är en föregångare jämfört med andra länder i att sätta en tydlig ram som håller över tid, säger vice statsminister Ebba Busch (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet