Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att Volkov skrivits ut från sjukhuset publicerade han ett videomeddelande till sina följare. ”De ville bokstavligen göra en schnitzel av mig”, sa han bland annat. Foto: X

Navalnyjs före detta stabschef attackerades utanför sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

Leonid Volkov, en av Navalnyjs närmsta medarbetare, ska ha misshandlats utanför sitt hem i Vilnius. Litauens underrättelsetjänst pekar nu ut Ryssland för attacken.

– De ville bokstavligen göra en schnitzel av mig, säger Volkov efter att ha skrivits ut från sjukhuset.

Leonid Volkov arbetade under en lång tid som Aleksej Navalnyjs stabschef.

Under tisdagen ska han ha attackerats utanför sitt hem i Vilnius. På X skriver Kira Yarmysh, som var talesperson för Navalnyj, att en okänd person krossade fönstret på Volkovs bil, sprutade tårgas i hans ögon och misshandlade sedan honom med en hammare.

Litauens polischef Renatas Pozela uppger att polisen nu har tilldelat ”stora resurser” för att utreda attacken, rapporterar Reuters.

Ryssland pekas ut

Volkov är en tydlig Putin-kritiker och kallade i februari det stundade valet i Ryssland för en ”cirkus”. Leonid Volkov skrevs 2022 upp på Rysslands lista över terrorister och extremister.

Attacken mot Volkov har sannolikt orkestrerats och genomförts av Ryssland, uppger Litauens underrättelsetjänst. Anledningen tros vara för att stoppa den ryska oppositionen att påverka det stundande valet.

Litauens president Gitanas Nauseda sa under onsdagen att attacken kopplas till andra provokationer mot landet.

– Jag kan bara säga en sak till Putin – ingen här är rädd för dig, sa han och riktade sig mot Rysslands president.

”Ville göra en schnitzel av mig”

Under onsdagen skrevs Volkov ut från sjukhuset och i ett videomeddelande sa han:

– Mannen attackerade mig på gården, slog mig på benet omkring 15 gånger. Benet är på något sätt ändå okej. Det gör ont att gå. Men min arm är bruten.

– De ville bokstavligen göra en schnitzel av mig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När han levde beskrevs han som Putins värsta motståndare. Men vem var Aleksej Navalnyj? Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.