Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det möjligt att eliminera spår efter förgiftning? – Ja, i alla fall i teorin, säger giftexpert Olle Matsson. Foto: Andrew Medichini

Teorin: Navalnyj förgiftades med novitjok

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det snart gått en vecka sedan beskedet om att Aleksej Navalnyj avlidit kom, har kroppen fortfarande inte lämnats ut till anhöriga. Bland anhängarna stärks nu misstanken om att oppositionsledaren kan ha förgiftats.

Någon som tror att en förgiftning blir svår att dölja är Olle Matsson, giftexpert och professor emeritus i kemi. Särskilt om det varit det ökända nervgiftet novitjok som använts:

”Tvätta kroppen inifrån”

– Antingen finns själva giftet eller dess nedbrytningsprodukter kvar i kroppen, det har man lyckats visa tidigare. Enda sättet att få bort spåren, och då fantiserar jag, skulle vara att på något sätt tvätta kroppen inifrån genom att byta ut blodet eller plocka bort organ. Men då är ju det i sig väldigt misstänkt.

Aleksej Navalnyj död

Det var den 16 februari som den ryska fängelsemyndigheten Fsin meddelade att Aleksej Navalnyj ”började må dåligt under en promenad och förlorade medvetandet” och att han dog av ”plötslig död”.

Men hade det handlat om exempelvis hjärtproblem borde inte Navalnyj ha hunnit må dåligt innan han förlorade medvetandet och dog. Det menar narkosläkaren Aleksandr Polupan, som vårdade Navalnyj för några år sedan då han förgiftades med novitjok.

”Kemisk analys”

Den 19 februari åkte Navalnyjs mor och advokaterna till bårhuset i staden Salechard, dit kroppen ska ha förts. De fick veta att den inte skulle lämnas ut på minst två veckor. Orsaken var att en ”kemisk analys” skulle göras, skriver Navalnyjs pressekreterare Kira Jarmysj på X.

Även Navalnyjs fru har fört fram misstanken om att hennes make på nytt blivit förgiftad.

– De väntar på att spåren av ytterligare en dos av Putins Novitjok ska försvinna, säger Julija Navalnaja i ett uppmärksammat videoklipp.

Enligt människorättsorganisationen OVD-Info har ryska myndigheter formellt rätt att vänta mer än 30 dagar med att lämna ut kroppen. Tills dess kan spåren av ett eventuellt nervgift ha försvunnit, enligt Polupan.

Den ryska propagandakanalen RT hävdade tidigt att Aleksej Navalnyj dött av en blodpropp som lossnat och förts vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet