Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, om Julia Navalnaja. Foto: SVT

Julija Navalnaja beredd att axla manteln: ”Vad alla hoppats på”

Uppdaterad
Publicerad

I 20 år har hon drillats som politisk rådgivare. Nu väntas Julija Navalnaja ta steget fram som ledare för den ryska oppositionen – bara dagar efter sin makes död.

– Det är vad alla i oppositionen hoppats på, säger Stefan Ingvarsson, Östeuropa-analytiker.

I åratal har Julija Navalnaja följt sin make i hans politiska gärning. Att hon nu träder fram som hans möjliga efterträdare är på många sätt väntat, menar Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

– Hon är en välutbildad professionell person som varit Aleksej Navalnyjs närmsta rådgivare. Hon har alltid varit ett halvt steg bakom honom, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Aleksej Navalnyj död

– Det låter hemskt, men det känns som att det här är en plan B som de varit överens om.

”Ett nytt ansikte”

I ett sociala medier-klipp som släpptes under måndagen gav Navalnaja signaler om att hon nu är beredd att axla makens mantel. I talet uppmanade hon oppositionens anhängare att ”fortsätta slåss mot Kreml med ännu mer raseri än förut”.

– Det har funnits en stor sorg bland de som vill se ett annat Ryssland och en känsla av att man nu är övergiven. Reaktionerna när hon trädde in visar att det här var vad alla hoppades på. Man kan nog säga att oppositionen i Ryssland har ett nytt ansikte, säger Stefan Ingvarsson.

”Symbolisk samlingspunkt”

Nu återstår frågan: Kan hon leda en oppositionell rörelse i exil?

– Julija Navalnaja kan nog i alla fall bli den symboliska samlingspunkten som de som vill sträva mot öppet pluralistiskt Ryssland kan samlas kring, säger Ingvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet