Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julija Navalnaja, som var gift med den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, uttalar sig i ett klipp på sociala medier. Foto: Aleksej Navalnyjs Youtubekanal

Navalnyjs hustru: ”Putin dödade halva mitt hjärta och halva min själ”

Uppdaterad
Publicerad

I ett klipp på sociala medier hävdar Aleksej Navalnyjs änka att hon har bevis på att Vladimir Putin dödade hennes man – och att hon vet namnen på dem som är inblandade.

I klippet lovar Aleksej Navalnyjs änka, Julija Navalnaja, att hon kommer att avslöja fler detaljer om makens död inom kort. Bland annat hävdar hon att hon och Navalnyjs allierade vet om varför han dödats, och vilka det var som gjorde det.

– Putin dödade Aleksej för att han inte kunde bräcka honom, säger hon.

Aleksej Navalnyj död

Hon uttrycker också att ryska myndigheter medvetet gömmer Navalnyjs kropp, och att myndigheterna väntar på att spåren av nervgiftet novitjok ska försvinna från hans kropp innan de tillåter en undersökning.

– De dödade halva mitt hjärta och min själ när de tog min makes liv, säger Julija Navalnaja.

Uppmanar till fortsatt kamp mot Kreml

Julija Navalnaja uppmanar också dem som tidigare har stöttat hennes man att ”fortsätta slåss mot Kreml med ännu mer raseri än förut”.

– Jag kommer att fortsätta min makes arbete. Jag vill bygga ett fritt Ryssland, säger hon.

Hon ber Navalnyjs allierade och oppositionen i Ryssland att inte ge upp.

– Genom honom vill han döda ert hopp, er frihet och er framtid. Förstöra och tillintetgöra det främsta beviset för att Ryssland kan vara något annat, säger hon.

Kristersson: Sverige föreslår nya sanktioner

Statsminister Ulf Kristersson (M) befinner sig just nu i Warszawa för att bland annat diskutera EU:s stöd till Ukraina. Under en gemensam pressträff med Polens premiärminister Donald Tusk tog han upp Navalnyj.

– Ryska myndigheter och president Putin bär personligen fullt ansvar för hans död. Ryska myndigheter måste hållas ansvariga och Sverige kommer att föreslå att EU överväger nya sanktioner mot Ryssland som ett svar på landets brott mot mänskliga rättigheter, sade han under pressträffen.

Han uttryckte också sina kondoleanser till hans familj, och till dem som kämpar för politisk förändring i Ryssland.

– Det bästa sättet att hedra Aleksej Navalnyjs minne är att bibehålla stödet för Ukraina, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet