Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter, Carl Fridh Kleberg, berättar vad ryska myndigheter säger om Navalnyjs död. Foto: SVT

Oklarheter kring Aleksej Navalnyjs död och kropp

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tre dagar sedan Aleksej Navalnyj dödförklarades men ännu har ingen sett kroppen. En medfånge säger sig även ha observerat mystiska bilar anlända till fängelset före dödsfallet.

– Detta gav fången intryck att något stort ska ha hänt tidigare på dygnet, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Aleksej Navalnyj ska enligt ryska myndigheter ha kollapsat efter en promenad och sedan avlidit. Dessa uppgifter har dock ifrågasatts av Navalnyjs anhöriga och stab, säger Carl Fridh Kleberg.

– Uppgifter från ryska myndigheter är svåra att ta utan vidare bevisning.

Aleksej Navalnyj död

Dödsfallet kan ha inträffat tidigare

Det ska ha anlänt bilar från den ryska säkerhetstjänsten och gjorts en genomsökning av fängelset ett dygn innan Navalnyjs död, uppger en annan fånge enligt den ryska oberoende median Novaja Gazeta.

– Detta gav fången intryck av att något stort ska hänt tidigare på dygnet än vad påstås, säger Fridh Kleberg.

400 Demonstranter har gripits

Aleksej Navalnyj har under sin livstid kännetecknats av att ha engagerat till stora demonstrationer och han var en stor profil inom den ryska politiken. Hans död har även den orsakat demonstrationer i landet. Under dessa ska fler än 400 personer ha gripits och 150 dömts.

– Jag har pratat med ryssar som känner stor sorg. Dels på personlig nivå men även om man ser på Rysslands utveckling. Folk som stödjer Navalnyjs har gjort det då de vill se ett annat Ryssland, säger Fridh Kleberg.

Även om en del ryssar har gett sig ut för att demonstrera säger Fridh Kleberg att detta inte alls är lika många som kunde ses i demonstrationer innan kriget i Ukraina.

– Det återspeglar att rädslan kopplat grepp om ryssarna, och hur splittrad, sönderslagen och utslagen oppositionen är.

Var Navalnyjs kropp finns är just nu oklart, hör Carl Fridh Kleberg berätta om vad vi vet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet