En av runt tusen Navalnyj-anhängare som greps i Moskva under tisdagen. Foto: Dmitri Lovetsky, AP / TT

Över 1 000 frihetsberövade efter protester mot Navalnyj-dom

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj utlöste protester över hela Ryssland. På tisdagskvällen hade många av demonstranterna frihetsberövats. Navalnyj dömdes i går till tre och ett halvt års fängelse.

Fler än 1 300 anhängare till den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj greps på tisdagskvällen efter protester som utlöstes i samband med en dom mot Navalnyj, skriver organisationen ovd-info. Navalnyj dömdes på tisdagen till tre och ett halvt års fängelse för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff från 2014.

Omkring 200 personer frihetsberövades i Sankt Petersburg, medan nästan 1 000 frihetsberövades i Moskva.

I Moskva sökte polisen igenom gatorna närmast domstolen efter Navalnyj-anhängare och tvingade bort människor från platsen. Klipp från tisdagen visar hur kravallpolis slår demonstranterna med batong och för bort dem i bussar.

Blev förgiftad

Tisdagens domstolsbeslut omvandlade Navalnyjs villkorliga straff för förskingring till ett fängelsestraff, eftersom han inte har anmält sig till sin övervakare. Navalnyj själv har försvarat sig med att detta var omöjligt för honom då han under en period i höstas låg i koma i Berlin, efter att ha blivit förgiftad av nervgiftet novitjok på ett inrikesflyg i Ryssland.

I praktiken blir straffet två år och åtta månader i fängelse. Åklagaren var villig att dra av 10 månader för en period då Navalnyj satt i husarrest.

Fördöms av omvärlden

Navalnyjs medarbetare la senare upp ett meddelande på sociala medier där de manade anhängarna att gå hem, men också lovade att det kommer fler protester.

”Putin misslyckades med att döda Aleksej Navalnyj och bestämde sig därför att sätta honom i fängelse i två år och åtta månader. Vi kommer aldrig att tolerera en regering som dödar sina motståndare och sätter oskyldiga i fängelse”, skriver teamet. 

Flera länder, bland annat USA, Storbritannien och Tyskland, har krävt att Navalnyj släpps. Även Sveriges utrikesminister Ann Linde har sagt att hon kommer uppmana Ryssland att släppa regimkritikern fri.

Aleksej Navalnyj, född 1976, har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker under 2010-talet. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i landets olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.