Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utrikesminister Ann Linde (S) hade under dagen möte med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov. Foto: SVT/Anton Koposov

Ann Linde: Ser ingen ljusning gällande demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Ryssland står fortfarande mycket långt ifrån varandra när det gäller synen på mänskliga rättigheter och demokrati. Men på klimatområdet har det skett ett närmande. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) efter tisdagens möte med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov.

Parallellt med att de två utrikesministrarna satte sig ned för ett tre och en halv timmes långt samtal inleddes en domstolsförhandling i Moskva som kan leda till att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj döms till ett flerårigt fängelsestraff.

– Där jag var mycket tydlig med att jag, men också resten av EU, anser att Navalnyj måste släppas fri, att han har rätt att uttrycka sina åsikter och att det inte är acceptabelt att man använder våld mot de fredliga demonstranterna, säger Ann Linde.

Långt ifrån varandra

Men att ställa krav och att få gehör för dem är två olika saker. Den svenska utrikesministern medgav att Sverige och Ryssland fortfarande står mycket långt ifrån varandra när det gäller synen på demokrati.

– EU har ju redan inför sanktioner med anledning av förgiftningen av Navalnyj. Ska jag vara helt ärlig tycker jag att det är viktigt att vi fortsätter vara tydliga men jag har inte en stor förhoppning om att man ska ändra sig om hur man ser på de här frågorna, säger Ann Linde.

Däremot tror hon att Sverige och Ryssland kan hitta nya samarbeten på andra områden, till exempel klimatfrågan.

– Jag tror att man har blivit ganska brutalt uppväckt när det gäller just global uppvärmning och klimat i och med det som händer i Sibirien, permafrosten som smält och så vidare. Nu tar Ryssland över ordförandeskapet i Arktiska rådet och då kommer vi att samarbeta om de här frågorna.

Förändrad attityd

Detta trots att Rysslands president Vladimir Putin för bara ett år sedan pratade om att klimatförändringarna, genom smälta isar, ökat möjligheter för ryska transporter av olja och gas.

– Jag tror att man har ändrat sig där i hur man ser på det. Man har sett konkreta konsekvenser när byggnader och oljetankers som stått på permafrost har sjunkit ned, jag tror att det har blivit ett uppvaknande. Här känner jag att det finns en förändring i attityden som gör att vi kommer kunna samarbeta i de arktiska frågorna.

Ann Lindes besök i Ryssland sker inom ramen för Sveriges nuvarande ordförandeskap i Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer