Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shanna och hennes barnbarn fick ingen hjälp hos Migrationsverket Foto: Gustav Schön/SVT

Trycket på Migrationsverket ökar – ”Omöjligt att komma in”

Uppdaterad
Publicerad

Över två miljoner människor har hittills tvingats fly kriget i Ukraina. Tusentals har sökt sig till Sverige och trycket på Migrationsverket är hårt.

– Vi ska försöka ta oss till en annan stad för att få hjälp, säger Shanna som rest till Stockholm med sin svärdotter och barnbarn.

Migrationsverket i Sundbyberg utanför Stockholm har för andra dagen i rad fått skicka hem alla som väntat i den långa kön utanför, den här gången redan på förmiddagen. Personal i gula västar med myndighetens logga kommer ut och ropar att alla måste gå hem och komma tillbaka imorgon.

Efter krigets utbrott beslutade EU:s medlemsstater om att aktivera massflyktsdirektivet som innebär att ukrainska medborgare kan få tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige. Trots att de flesta flyktingar kommer till grannländerna Moldavien, Rumänien och Polen är det många som söker asyl i Sverige.

Allen, en kvinna som flytt Kiev med sin dotter, mamma och mormor hann få hjälp med sin ansökan innan Migrationsverket inte kunde ta emot fler.

– Nu ska jag hjälpa andra ukrainare som nyss kommit hit, säger hon.

”Omöjligt att komma in”

En annan familj hade inte samma tur. Shanna kom till Sundbyberg på onsdagsmorgonen med svärdotter och barnbarn men insåg snabbt att de inte skulle hinna få hjälp.

– Det var omöjligt att komma in. Vi ska försöka ta oss till en annan stad, vi kan inte stå i kö i flera timmar med små barn, säger Shanna.

Flykten från Kryvyi Rih i centrala Ukraina tog drygt tre dagar. Shanna säger att de inte sovit någonting under resan, som gått via Polen och Tyskland. Hon har bekanta i Sverige som hjälper henne och familjen med myndighetskontakter och boende de första dagarna, men lägenheten är liten och det bor redan en familj där.

– Så klart är det bättre än det vi flydde ifrån, men vi kan inte stanna länge. Vi behöver hitta någonstans att bo och sen... får vi se, säger hon.

Kom med båt till Nynäshamn

I Nynäshamn har paret Dynis och Irina precis klivit av färjan från polska Gdansk. Med sig har de ett par väskor och sina två hundar. De är trötta och berättar att det tog över ett dygn att ta sig till den polska gränsen.

– Vi reste från Kiev i fredags och kom till Sverige idag. Jag har ont i hela kroppen, säger Irina.

Nu får de, likt Shanna och hennes familj, bo hos en vän i några dagar. Men där kan de inte stanna.

– Jag hoppas att vi i alla fall kan få lite hjälp med att ta oss till Migrationsverket, säger Dynis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet