Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andrij Sjvets är ukrainsk soldat som rehabiliterats i Sverige för en allvarlig ryggmärgsskada han fick i kriget. Hör honom berätta i inslaget. Foto: SVT

Ukrainska soldater rehabiliteras i Stockholm: ”Tack Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Splitterskador, svåra benbrott och ryggmärgsskador från artillerield. Under året som gått har ett tjugotal ukrainska soldater genomgått rehabilitering i Stockholm efter att de skadats på slagfältet i Ukraina.

– De har ett otroligt driv. Det är ingen bullshit, de bara kör och vill få saker gjorda, säger fysioterapeuten Felicia Zetterberg som jobbat med soldaterna.

En av de ukrainska soldater som vårdats på Aleris rehabstation de senaste månaderna är Andrij Sjvets. Han sårades i Bachmut och beskriver själv upplevelsen som att han ”gick av på mitten”. Men trots att han lämnade slagfältet med svåra ryggmärgsskador ser han med stolthet tillbaka på sin insats i kriget.

– Det finns inget att ångra. Det viktigaste är att jag lever, säger Andrij.

Hör Andrij berätta om vägen tillbaka i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.