Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putins kärnvapenbesked var relativt väntat – det enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Foto: SVT/TT

Paasikivi: Putins kärnvapenbesked ingen överraskning

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har kommit överens med Belarus om att placera taktiska kärnvapen i grannlandet.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är den största effekten att Ryssland minskar Belarus självständighet.

– Man knyter från rysk sida Belarus närmare till sig. Det är ingen större skillnad var kärnvapnet finns.

Efter att Storbritannien beslutade om att att skicka stridsvagnar och ammunition med utarmad uran till Ukraina svarar Putin att han planerar att förvara kärnvapen i Belarus. Det enligt en överenskommelse med Belarus president Alexander Lukasjenko, rapporterar Reuters med hänvisning till Tass.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger att det ryska beskedet var relativt väntat.

– Man har diskuterat att Belarus ska få den här möjligheten. Att det nu effektueras är inte särskilt överraskande och det är också förutsägbart att Ryssland försöker knyta det till någon annan händelse som är aktuell men det här har ju varit planerat sedan länge.

Stort steg att använda dem

Han säger att kärnvapenhoten är det sista kortet Ryssland har kvar för att försöka skrämma väst.

– Att gå därifrån till att faktiskt använda kärnvapen är ett oerhört stort steg och jag tror inte att man är beredd att ta det. Däremot tror jag att vi kommer att få fler kärnvapenhot framöver.

Enligt Putin påverkar förflyttningen inte tidigare överenskommelser om att inte sprida kärnvapen och att hans agerande inte skiljer sig från hur USA har stationerat kärnvapen i Europa, rapporterar Reuters.

– Det är inget konstigt med detta. Först och främst är det så som USA har gjort i årtionden. Vi kom överens om att vi skulle göra samma sak – utan att bryta våra globala avtal, säger Putin i rysk statlig tv.

”Avsevärt mer hotfullt”

Paasikivi menar att det går att göra en logistisk jämförelse men att nationernas agerande skiljer sig i övrigt:

– Ryssland är ett aggressivt imperialistiskt land som för krig mot ett grannland och det är avsevärt mer hotfullt. Det skiljer sig också vem som äger de här kärnvapnen om man tar krig mot grannland eller inte.

Tio flygplan som är anpassade för att bära kärnvapen uppges redan ha flyttats till Belarus. Planen är att vapenförrådet ska vara färdigt till 1 juli i år och kontrolleras av Ryssland, enligt Putin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör William Alberque, direktör vid ansedda International Institute for Strategic Studies (IISS). Foto: Mikhail Metzel/AP/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.