Foto: SVT

Ulf Kristersson: ”Stefan Löfven håller tummarna. Vi kavlar upp ärmarna”

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson anklagar statsminister Stefan Löfven (S) för att måla upp en falsk bild och att skylla alla problem på Moderaterna.

– Ett sånt trams, sade han i sitt tal på partistämman.

Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson möttes av stående ovationer från sin partikamrater när han talade på M-stämman i Örebro.

Han menar att det finns skäl att vara hoppfull om Sveriges framtid, men att det också finns saker som oroar, som terrorism och en orolig omvärld.

– Med facit i hand: att inte i tid upprusta det svenska försvaret var fel. Det är ingen ursäkt att Socialdemokraterna varit ännu mer senfärdiga, säger Kristerson och framhåller att Moderaternas politik nu går ut på att nå försvarsutgifter motsvarande ”Natostandard”, alltså 2 procent av BNP, nästa decennium.

Anser att S målar upp en falsk bild

Kristersson anser att det är dags för nya reformer på bostadsmarknaden. Att inte göra något kan leda till nästa stora ekonomiska kris.

Ulf Kristersson passade också på att kritisera statsministerns återkommande påståenden om att Socialdemokraterna alltid måsta städa upp ekonomin efter borgerliga regeringar. Det kallar Kristersson för ”trams”.

– Jag är så trött på det här självspelande politiska pianot. Att allt som är dåligt i Sverige är Moderaternas fel och allt som är bra är Socialdemokraternas förtjänst. Inte ens motsatsen skulle ju vara sann.

”Stefan Löfven håller tummarna. Vi kavlar upp ärmarna”

M-ledaren varnar för att den rödgröna regeringen nu vill genomföra stora kostsamma satsningar mitt i en högkonjunktur. Enligt M-ledaren avfärdar dock Löfven varningarna och skyller på förre moderate finansministern Anders Borg.

– Det är nog det här som är det allra värsta. Att inte ta ansvar, att skylla på andra. Oförmågan att ta problem på det allvar de förtjänar, säger han och beskriver skillnaden i svensk politik som mycket enkel:

– Stefan Löfven håller tummarna. Vi kavlar upp ärmarna.

Flera stora utmaningar

Enligt Kristersson är Sveriges största utmaningar att arbetsmarknaden stänger ute unga utan utbildning och invandrare som inte kan det svenska språket, att bostadsmarknaderna fungerar uselt och att polisen inte räcker till.

– Vi har identifierat problemen och presenterat förslag till lösningar. Nu återstår att genomföra dem, säger Kristersson.

Han uppger att Moderaterna nu presenterat de största reformerna för jobb sedan 2007, den största bidragsreformen sedan 1980 och den största förstärkning av rättsstaten på 20 år.

– Jobben. Bidragen. Kärnstaten. Det här är ett samlat reformpaket som rustar vårt land. Vi tar vår tids problem  på allvar, säger Kristersson i talet.

Damberg: M går högerut

Näringsminister Mikael Damberg (S) håller som väntat inte med om att Socialdemokraterna orsakade 90-talskrisen, men medger att det finns en politisk logik i att man från båda sidor skyller allt som går dåligt i landet på varandra.

– Det är intressant vad han inte säger. Han har ingen lösning på regeringsfrågan. Fortfarande står dörren för Sverigedemokraterna öppen, vilket skapar ett djupt sår i Alliansen, säger näringsminister Mikael Damberg (S) om Kristerssons tal.

Damberg menar att Moderaterna går längre högerut och lämnar mitten i svensk politik.

LÄS MER: Mats Knutson: M vill få tillbaka SD-väljare

LÄS MER: Moderaterna vill förbjuda tiggeri

Det här har Moderaternas stämma röstat för:

  • Inför ett nationellt förbud mot tiggeri.
  • Utred möjlighet till anonyma vittnen.
  • Polis ska få utfärda zonförbud, förbud att vistas på viss plats en viss tid, för personer som uppvisat särskilt otrygghetsskapande beteende.
  • Kommunala ordningsvakter ska få verka i hela kommunen och ha stärkta befogenheter.
  • Polisen ska få bedriva kameraövervakning utan tillstånd på brottsutsatta platser.
  • Storsatsning på kameraövervakning i utsatta bostadsområden.
  • 10.000 fler polisanställda till 2025.
  • Dubbla straff för gängbrottslingar vid vissa brott.
  • Skärpta straff för de som döms för flera brott samtidigt.
  • Skärpta straff för bostadsinbrott och grovt sexuellt ofredande.
  • Ta bort straffrabatten för 18-21 åringar.
  • Inrätta särskilda ungdomsdomstolar.
  • Dömda ska efter avtjänat straff kunna förbjudas att vistas på vissa områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.