Magdalena Andersson (S) anser att Ulf Kristersson (M) målar upp en orättvis bild i sin intervju med Financial Times. – Jag tycker att vi har de största problemen i svensk politik just nu som vi haft sedan 90-talskrisen, säger Kristersson. Foto: TT

Ulf Kristersson (M) i Financial Times: Sverige är i en kris lika allvarlig som på 90-talet

Uppdaterad
Publicerad

Misslyckad integrationspolitik har försatt Sverige i ett lika allvarligt läge som under finanskrisen på 1990-talet. Det säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en intervju med Financial Times – och möts nu av hård kritik från finansminister Magdalena Andersson (S).

– Att i en tidning som alla stora internationella investerare läser måla upp en ensidigt negativ bild av Sverige, och likna det vid 90-talskrisen, det är att skada svensk ekonomi, säger hon till SVT Nyheter.

Det är en mörk bild av Sverige som målas upp i Financial Times intervju med Ulf Kristersson.

Väljarna är inte längre intresserade av ekonomin och fokuset läggs i stället på bilbränder och skjutningar. Anledningen till det är, enligt vad Kristersson säger i intervjun, att Sverige har haft en ”väldigt misslyckad integrationspolitik”.

Liknar det vid finanskrisen

Det här ska, menar Kristersson i Financial Times, ha försatt Sverige i en kris som är lika allvarlig som finanskrisen på 1990-talet – då marginalräntan låg på 500 procent och Sveriges BNP minskade tre år i följd.

– Det är svårt för det handlar inte om ekonomi eller pengar den här gången. Tron på att de politiska partierna ska ta hand om det är lägre än under 90-talskrisen, säger Ulf Kristersson till tidningen.

Uttalandena får nu hård kritik från finansminister Magdalena Andersson (S).

– Vi ska aldrig för en sekund förneka de problem och utmaningar som vi har i Sverige. Men att i en tidning som alla stora internationella investerare läser måla upp en ensidigt negativ bild av Sverige och likna det vid 90-talskrisen. Det är att skada svensk ekonomi, säger Andersson till SVT Nyheter.

Andersson: Svenska företag kan drabbas

Enligt henne kan nu svenska företag drabbas. Intervjun kan skrämma internationella investerare från att lägga sina pengar i Sverige, resonerar hon.

– Det är ett sensationellt uttalande från en svensk statsministerkandidat. Den internationella investerare som just i dag funderar på om han ska investera i ett nytt svenskt teknikbolag kanske inte gör det efter att ha läst intervjun. Det kan vara svenska företag som i dag inte får tillgång till sitt kapital på grund av Kristerssons uttalanden, säger Andersson.

Hon fortsätter:

– Att ensidigt måla Sverige i svart och tala om 1990-talskrisen. Så kan man inte göra. Då är man inte mogen rollen som statsminsiterkandidat.

Ulf Kristersson tycker det är rimligt

Ulf Kristersson håller inte med, han tycker att det är en rimligt jämförelse.

– Jag tycker att vi har de största problemen i svensk politik just nu som vi haft sedan 90-talskrisen. Den gången handlade det om mest om ekonomi nu handlar det mest om andra saker, och det ska man ta på allvar och ta itu med, säger Kristersson.

Att hans jämförelse skulle leda till färre jobb i sverige tycker han är dumheter.

– Problemet är inte att man pratar om problemen, problemen är att problemen är stora så vi måste prata om dem. Det hade varit mycket värre att dölja problemen. Sverige har allvarliga bekymmer låt oss inse det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.