Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det finns många värderingar jag inte delar med Sverigedemokraterna” Foto: SVT Aktuellt

Ulf Kristersson: Kommer inte låta C diktera regeringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är villig att samarbeta med Sverigedemokraterna för att få till stånd en borgerlig regering. I SVT:s Aktuellt sträcker han även ut en hand till Liberalerna – men utelämnar sin tidigare allianskollega Centerpartiet.
– Jag kommer aldrig låta regeringsfrågan avgöras av att C inte vill samtala med andra partier, säger han.

Inför valet för två år sedan sa Ulf Kristersson att han inte kunde tänka sig att ”samarbeta, samtala, samverka eller samregera med Sverigedemokraterna”. 

Men Moderaterna har ändrat inställning och öppnat för ett samarbete med partiet.

– När vi gick fram och trodde att vi skulle bilda en fyrpartiregering var detta alliansens gemensamma besked, säger han i Aktuellt och fortsätter:

– Men jag har aldrig accepterat en situation där man ska prata med alla partier utom ett och inte sen kunna acceptera tyst stöd från partiet. Det tyckte jag var dåligt då och det tycker jag fortfarande.

Kritiseras av Annie Lööf

Centerpartiets partiledare Annie Lööf sa i söndagens Agenda att hon var bekymrad över att ”M väljer att sätta statens finanser i händerna på ett främlingsfientligt populistparti”.

Kristersson kommenterar kritiken med att han inte vill etikettera partier, varken SD eller C.

– Jag tittar på sakfrågorna – vilka problem ser jag i Sverige, vilka lösningar vill jag genomföra om jag får ansvaret att bilda regering. Och jag kommer att prata med alla som är beredda att samverka för att gå i rätt riktning.

Vill inte bilda regering med SD

Moderatledaren är dock inte beredda att bilda regering med SD eftersom partiernas åsikter går isär i många viktiga frågor, exempelvis utrikespolitik och miljö. Istället är det Kristdemokraterna och Liberalerna han nämner som tänkabara regeringskollegor. 

– Just nu är det uppenbart att det är M och KD som är kärnan i den svenska borgerligheten. Jag skulle gärna se att Liberalerna också blev en del i den kärnan.

Är Centerpartiet fortfarande en möjlig regeringspartner?

– Jag samtalar gärna med Centerpartiet eftersom det är många frågor där vi har ganska lika uppfattningar, men jag kommer aldrig låta regeringsfrågan avgöras av att C inte vill samtala med andra partier, säger Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer