Ulf Kristersson och Morgan Johansson ska debattera gängkriminalitet i Aktuellt. Foto: TT

Ulf Kristersson och Morgan Johansson debatterar om gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Det debatterades friskt om gängkriminalitet och Moderaternas 10-punktsprogram för att komma åt gängkriminaliteten i Sverige i Aktuellt.

– Moderaterna har blivit helt övertända på den här debatten, sa justitieminister Morgan Johansson.

Bland annat vill Moderaterna att fler utländska medborgare som begår brott i Sverige utvisas – även icke dömda gängmedlemmar – något som kritiseras för att vara rättsosäkert.

– Hur vet man att en person är gängkriminell om man inte har dömts för några brott? Det är ju då du blir kriminell, när du döms för brotten, sa justitieminister Morgan Johansson.

Enligt honom är förslaget oseriöst.

– Nu är man nere och verkligen skrapar på botten av förslag, och då blir det så här: Lite oseriösa inslag av sådant som inte är riktigt genomtänkt.

Ska användas aktsamt

Men Ulf Kristersson (M) menade att lagen inte skulle användas med oaktsamhet.

– Det här kommer inte att träffa människor i allmänhet, detta kommer att träffa människor som polisen har grundat skäl att misstänka att de kan förbereda brott, att de finns med i sammanhang med stor risk för brottslighet.

Han menade också att detta är ett sätt att få bukt med grova brott.

– Vi måste komma tillrätta med den grova kriminaliteten, sa Ulf Kristersson.

Se hela sändningen här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.