Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell presenterar 19 förslag som ska bekämpa gängkriminalitet. Foto: Marko Säävälä, TT

M: Grovt gängkriminella ska kunna utvisas – innan de begår brott

Uppdaterad
Publicerad

Personer med kopplingar till grov gängkriminalitet och som är utländska medborgare ska kunna utvisas ur Sverige utan att ha dömts för brott.

Det föreslår Moderaterna i vad de beskriver som ett nytt ”tiostegsprogram” mot gängkriminalitet.

Moderaterna höll på torsdagen en pressträff där de presenterade en rad ”mönsterbrytande” förslag mot gängkriminalitet. Där föreslogs bland annat att personer som inte är svenska medborgare och har tydliga kopplingar till grov gängkriminalitet ska kunna utvisas innan de begår brott.

– Vi vill använda den lagstiftning som redan finns idag för att utvisa personer enligt lagen om särskild utlänningskontroll. Vi vill utvidga den lagstiftningen till att också gälla personer som helt enkelt kan knytas till de gängkriminella miljöerna när man bedöms utgöra ett kvalificerat hot mot Sverige, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

– Det skulle kunna få effekten att man med den lagstiftningen kan utvisa vederbörande innan den begått ett brott, givet att man bedöms utgöra ett kvalificerat hot mot rikets säkerhet, säger han.

Förverka brottsvinster

Det föreslås också att personer med kopplingar till gängkriminalitet enklare ska kunna få sina ägodelar förverkade.

– Vi vill utöka möjlighet att förverka de här potentiella brottsvinsterna. Och det vill vi göra genom att ändra lagstiftningen så att den som är gängkriminell, den som saknar legitima inkomster, måste kunna förklara hur han eller hon har kommit över de här tillgångarna för att skydda egendomarna från förverkande. Det blir en annan förklaringsbörda, säger Johan Forssell.

Han menar att det inte behöver kopplas till ett specifikt brott, vilket skulle göra det möjligt att förverka bland annat lyxbilar och lyxklockor från personer som inte kan bevisas ha införskaffats på laglig väg.

– Vi föreslår också att de här förverkandena ska kunna ske oftare än i dag utan en fällande brottmålsdom, att man ska kunna köra det här i ett separat civilrättsligt spår, ej i samband med ett specifikt brott, säger han, och fortsätter:

– Det är ett åklagarbeslut men som sedan måste kvitteras i en domstol. Så i det här ligger en rättsäkerhetsgaranti. Men det skulle göra det betydligt enklare att helt förverka egendom. Det kan vara dyra lyxbilar, dyra klockor, andra saker hos personer som de senaste åren  inte har haft någon inkomst alls. Där det är uppenbart att de har kunnat införskaffa de här sakerna genom kriminell verksamhet.

– Det tror vi skulle kunna slå hårt med den kriminella verksamheten och det gängliv som tyvärr i de här kretsarna ibland beskrivs som ganska glamouröst.

Se hela Moderaternas pressträff i SVT Play.

Moderaternas förslag mot gängkriminalitet

• Dubbla straff för gängkriminella

• Inför ett system med visitationszoner

• Inför ett system med anonyma vittnen

• Det ska vara straffbart att vara med i ett kriminellt gäng

• Ge polisen kraftigt förstärkta möjligheter att avlyssna och övervaka gängmedlemmar

• Fler LVU-omhändertaganden för att hindra att barn fostras in i kriminalitet

• Ny huvudregel i sekretesslagstiftningen som innebär att myndigheter ska dela all relevant information med Polisen

• Riktlinjer till samtliga relevanta myndigheter att aktivt bidra i det brottsbekämpande arbetet

• Fler gängmedlemmar ska utvisas från Sverige

• Det ska bli enklare att beslagta egendom från kriminella

Källa: Moderaterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.