Ulf Kristersson (M) är redo att åter röstas om som statsministerkandidat, om talmannen skulle fråga, säger han i Morgonstudion. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ulf Kristersson om Sjöstedts beslut: Varken orimligt eller oväntat

Uppdaterad
Publicerad

Man kan inte förvänta sig att Vänsterpartiet ska släppa fram en regering som för en politik som man inte alls tror på. Det menar moderatledaren Ulf Kristersson. Samtidigt säger M-ledaren att han är redo att åter röstas om som statsministerkandidat om förhandlingarna mellan S och V misslyckas.

– Det här var varken orimligt eller oväntat, sa Ulf Kristersson i SVT:s Morgonstudion, när han fick frågan om vänsterledaren Jonas Sjöstedts beslut att inte stödja en S-regering.  

– Hela konstruktionen, att man ska bilda en Socialdemokratisk och Miljöpartistisk regering som ska driva Centern och Liberalernas politik med hjälp av Vänsterpartiet – så funkar inte politik.

Regeringsbildningen

Om det ändå kommer att sluta med en Löfven-regering är Ulf Kristersson säker på att Vänsterpartiet på något sätt kommer att få inflytande.

”Urgröper förtroendet för svensk politik”

Kristersson kommenterade också det på nytt låsta läget i svensk politik.

– Jag förstår att det finns en frustration där ute. Svensk politik har inte visat sin bästa sida efter valet. Vi brukar ha en ganska rationell tradition i Sverige. Vi pratar med varandra och vi kan diskutera med varandra trots att vi tycker olika och sen fatta beslut. Jag tror att det här urgröper förtroendet för svensk politik.

Om Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt inte kommer överens de kommande dagarna är Ulf Kristersson redo att åter röstas om som statsministerkandidat, om talmannen skulle fråga.  

– Vårt tidigare förslag ligger kvar. Om talmannen tycker att det ska prövas står jag alltid till förfogande.

Åkesson: Redo stödja Kristersson

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gästade SVT:s Morgonstudion i dag.

– Jag är inte särskilt förvånande över att Jonas Sjöstedt beslut. Sen var det ändå tydligt att han gärna vill ha Stefan Löfven som statsminister.

Jimmie Åkesson säger också att han tror att S och V kommer att komma överens.

Om inte är det enligt Åkesson en stor sannolikhet att SD åter kommer att stödja Ulf Kristersson om talmannen lyfter fram M-ledaren som statsministerkandidat igen.

Sverigedemokraternas partiledare tror också att ett extraval skulle kunna lösa upp en del knutar inom svensk politik.

– Jag tror att det skulle kunna lösa upp detta. Kanske inte för att valresultatet blir annorlunda, utan mer för att ge de partier som målat in sig i ett hörn möjligheten att ändra sina vallöften. Till exempel skulle både M och KD bli lite mer öppna för att ta vårt stöd, säger Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet