Ulf Kristersson ska på fredag möta Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Budapest. Foto: Claudio Bresciani/TT/TT

Ulf Kristersson reser till Ungern på fredag

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) reser på fredag till Budapest för ett möte med premiärministern Viktor Orbán.

Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Agendan för mötet beskrivs av regeringen som ”säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete mellan Ungern och Sverige”, samt även förberedelser inför Ungerns kommande EU-ordförandeskap och EU:s strategiska agenda.

Efter mötet, som sker på ungerskt initiativ, kommer Orbán och Kristersson hålla en gemensam presskonferens.

Sverige och Nato

Ungerns parlament väntas rösta om den svenska Nato-ansökan på måndag, efter att det styrande partiet Fidesz i dag meddelat parlamentet att man vill ha en omröstning.

Ungern är det sista landet att ratificera den svenska Nato-ansökan och om landets parlament röstar ja på måndag så har samtliga Nato-länder sagt ja till Sverige.

Igår, måndag, rapporterade ungersk media om ett nytt vapenavtal mellan Sverige och Ungern. Hör Kristerssons kommentar om ryktena i videoklippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtidigt som Ulf Kristersson var på besök i Polen kom uppgifter i ungerska medier om ett nytt vapenavtal med Sverige. Foto: Christoffer Wendick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet