Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Statsminister Ulf Kristersson håller tal till nationen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) talade i kväll till nationen med anledning av den senaste tidens grova våldsbrott. Han sa att regeringen, polisen och försvaret imorgon ska diskutera hur Försvarsmakten kan bistå i arbetet mot gängkriminaliteten.

– Vi sätter in de resurser som krävs. Allt ligger på bordet, säger Kristersson.

Ulf Kristersson inleder talet med att säga att det här är en svår tid för Sverige och att hans tankar är med anhöriga till de som utsatts för de senaste våldsdåden.

– Vi ska jaga gängen och vi ska besegra gängen, säger han.

Statsministern fortsätter med att säga att utanförskap och parallellsamhällen göder de kriminella gängen.

– Svensk lagstiftning är inte utformad för gängkrig och barnsoldater, men det ändrar vi nu på, säger han och nämner ett antal åtgärder som regeringen tagit inom migrationspolitiken och kriminalpolitiken.

Har kallat till sig ÖB och rikspolischefen

Kristersson säger även att han i morgon ska träffa överbefälhavare Micael Bydén och rikspolischef Anders Thornberg för att se hur Försvarsmakten kan hjälpa polisen i arbetet mot de kriminella gängen.

– Vi sätter in de resurser som krävs, allt ligger på bordet, säger han.

– Jag hoppas att alla partier i Sveriges riksdag kan samlas kring de kraftfulla och mönsterbrytande åtgärder som behövs, säger han.

Statsministern avslutar talet med att tacka de som arbetar med gängproblematiken inom polisen, rättsväsendet, socialtjänsten och skolan.

ÖB beredd att stödja polisen

Överbefälhavaren har avböjt att kommentera statsministerns uttalande till SVT Nyheter. I en tidigare intervju med DN säger han dock att Försvarsmakten är beredd att stödja polisen och han är beredd att diskutera det förbud som finns om våld mot enskilda.

Oro för resurser

Inom militären finns samtidigt en viss oro för förändringar som eventuellt väntar, säger Carl-Johan Edström, chef för Försvarsmaktens operationsavdelning till Svenska Dagbladet.

– Som omvärldsutvecklingen ser ut just nu har vi inte resurser över. Om vi till exempel skulle flytta resurser från våra egna skyddsobjekt till civila, då måste vi också prioritera mellan våra uppgifter, säger han till tidningen.

Se hela Ulf Kristerssons tal på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.