Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ulf Kristersson: Vi ska samtala men inte särskilt förhandla med SD

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen öppnade Kristdemokraterna för politiska samtal med Sverigedemokraterna. Nu går även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ut och säger att partiet kan samtala med SD – men inte särskilt förhandla.
”Vi moderater kan samtala med alla partier – men vi bildar inga nya block”, skriver han i ett Facebookinlägg.

”En viktig slutsats i Moderaternas eftervalsanalys är att svensk politik har varit besatt av Sverigedemokraterna – från valnatten 2014 till regeringsbildningen 2019. Och att detta har varit skadligt för Sverige och för svensk demokrati. Vi moderater kommer inte bidra till att dansen runt Sverigedemokraterna fortsätter”, skriver M-ledaren i ett Facebookinlägg.

”Inga påhittade samtalsförbud”

När KD-ledaren Ebba Busch Thor i ett uppmärksammat Facebookinlägg proklamerade partiets nya hållning i förhållande till Sverigedemokraterna väckte det starka reaktioner.

Utspelet dömdes bland annat ut av de tidigare Allianskollegorna Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Men från M-ledaren Ulf Kristersson var det länge tyst.

Under fredagen kommenterade han till slut KD-beslutet med ett eget Facebookinlägg och aviserade att Moderaterna inte kommer avstå från att driva politik i rädsla för att ”fel” partier röstar för den.

”Vi ska inte ha några påhittade samtalsförbud med demokratiskt valda politiker i svenska politiska församlingar. Där har Ebba Busch Thor helt rätt.”, skriver Kristersson.

Nej till nytt block

Han påpekar i inlägget att Moderaterna i riksdagen pratar om politiska sakfrågor för att få igenom politik med samtliga partier inom ramen för utskottens arbete, liksom i parlamentariska utredningar och beredningar.

Vidare varnade han för att svensk politik inte kan tillåtas ”paralyserad av hur sju partier förhåller sig till ett åttonde”. Däremot ska moderaterna inte särskilt förhandla med Sverigedemokraterna, enligt M-ledaren.

”Moderaterna kommer inte bli del av något nytt 'nationalkonservativt block' i svensk politik eller bilda regering med Sverigedemokraterna. Av den enkla anledningen att våra grundläggande värderingar inte finns där. Och därför tänker vi inte heller särskilt förhandla vår politik med Sverigedemokraterna.”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer