Foto: Scanpix

Ullenhag om id-kontrollerna: Helt oacceptabelt

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare rapporterat om polisens kontroller på papperslösa. Nu vill integrationsminister Erik Ullenhag (FP) att polisen går till botten med uppgifterna om att människor stoppas för identitetskontroll i tunnelbanan utifrån sitt utseende.

Tidigare har polisen under en pågående kontroll vid T-centralen sagt till SVT att man id-kontrollerar de man ”kommer på exempelvis här som är utländska” men att man också får göra en ”helhetsbedömning”.

– Det kan nog uppfattas av allmänheten som att vi går på människor av utländsk härkomst oftare. Men det är ju för att polismyndigheterna har satt upp de här målen. Och då måste vi ju gå på den gruppen av människor, sa polisen Patric Josefsson till SVT då.

Detta är något som integrationsminister Erik Ullenhag ser som helt oacceptabelt:

– Är det så att människor med mörk hudfärg stoppas för ID-kontroll så är det helt oacceptabelt. ID-kontroller på grund av utländskt utseende strider faktiskt mot det regelverk som finns, säger Ullenhag till TT och fortsätter:

– Det finns tillräckligt mycket uppgifter i medierna nu så att det är viktigt att polisen faktiskt går till botten med detta. Det skapar en väldig oro om det är så att människor med mörk hudfärg eller utländskt utseende uppfattar att man kan bli stoppad för ID-kontroll, så är det en situation vi inte ska ha i Stockholms tunnelbana, säger Ullenhag.

Men är inte bakgrunden till allt detta regeringens beslut 2009 att myndigheterna måste bli effektivare i att avvisa papperslösa?
– Ja, men grundfrågan här handlar om, ifall uppgifterna stämmer, att man har brutit mot det regelverk som också gäller polisen att man inte ska stoppa någon på grund av utseende eller hudfärg.

– Det grundläggande är att vi ska ha en solidarisk och medmänsklig flyktingpolitik och den som får uppehållstillstånd får stanna. Men det är klart att om man inte får uppehållstillstånd, så har man inte rätt att stanna, säger Ullenhag.

Men hur ska polisen gå till väga?
– Det finns andra möjligheter att verkställa avvisningar men det ska ju inte vara utifrån vilket utseende man har.

Justitieminister Beatrice Ask låter meddela att regeringen har skärpt kraven på myndigheterna men att hon inte vill kommentera polisens arbetsmetoder.
– Ja, jag får ta ansvar för vad jag gör. Som integrationsminister ser jag den oro som just nu finns på grund av uppgifterna att man stoppas på grund av sitt utseende, och jag förutsätter att polisen går till botten med det, säger Erik Ullenhag.

Polisen svarar på kritiken

Polisen kontrollerar aldrig en person enbart efter utseende, enligt Peter Nilsson, chef för gränspolisen i Stockholm. Han är märkbart irriterad över Ullenhags uttalande.

– Om han har mer konkreta exempel får han gärna ta upp det, men jag har inte sett några sådana uppgifter av substans. Det finns för mycket i medierna som är rena påhitt, säger han och påpekar att polisens uppdrag, att hitta personer som vistas här illegalt, styrs politiskt:

– De som är kritiska och för den här debatten är de som inte vill att vi ska skicka i väg människor till andra länder överhuvudtaget.

”Kan inte vara enda anledningen”

Både gränspolisen och övrig polis har som uppgift att göra id-kontroller av personer som misstänks vara i landet illegalt.

Sören Clerton, chef för centrala gränskontrollenheten på Rikskriminalpolisen, är också av den uppfattningen att kontroller efter utseende inte är generellt förekommande.

– Regelverket är ju tydligt och man får inte kontrollera enbart på grund att man ser utländsk ut, det kan ju vara en anledning – men det måste ju finnas fler anledningar. Bryter man mot det så bryter man ju mot både utlänningsförordningen och rikspolisstyrelsens föreskrifter, säger han till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer