Ultraljud inte farligt för fostret

Uppdaterad
Publicerad

Misstankar om vissa skadliga effekter med ultraljud kan avskrivas efter en omfattande undersökning på nästan 180.000 pojkar födda på 1970-talet.

Forskare vid Karolinska universitets- sjukhuset och Uppsala universitet har sedan genomfört ett intelligenstest vid mönstring och det visar inte på några avvikelser som kan kopplas till ultraljud, uppger SVT:s Rapport.

Tidigare fanns misstankar om att ultraljud som görs på mamman under graviditeten skulle kunna ge svår- upptäckta skador på den ännu inte fullt utvecklade hjärnan hos fostret.

Ofta vänsterhänta

Under 1970-talet började ultraljud användas rutinmässigt vid undersökning av foster. Metoden etablerades snabbt eftersom den var smärtfri, enkel och gav mycket information om fostres läge i livmodern och om eventuella missbildningar. Dessutom kunde man avgöra fostrets kön.

Men det dök tidigt upp misstankar om att ljudvågorna skulle kunna ge upphov till skador, i första hand på fostrets hjärna. I den aktuella studien får de farhågorna inget stöd.

Tidigare undersökningar visar dock en annan märklig avvikelse. Unga män som utsatts för ultraljud som foster blir ofta vänsterhänta.

Men forskarna poängterar att de resultaten gäller för ultraljudets användning för 30 år sedan. Sedan dess har tekniken förfinats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.