Marita Ulvskog (S), EU-parlamentariker. Foto: TT

Ulvskog om finansieringen: Det är fullkomligt oacceptabelt

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) reagerar kraftigt på uppgiften om att det högerextrema mötet ”Manhemsdagen” finansieras med hjälp av EU-pengar.
– Det är fullkomligt oacceptabelt, säger hon som nu drivit frågan inom EU-parlamentet och fått igenom att det konstitutionella utskottet ska försöka stoppa bidragen till högerextrema grupper.

Redan för flera år sedan var frågan uppe i EU-parlamentet och då trodde Marita Ulvskog att man i budgetutskottet hade fått stopp för att parlamentet skulle stöda högerextrema och fascistiska grupper.

– Vi röstade då för att stöd inte skulle utgå till dessa grupperingar eftersom de inte uppfyller de krav på demokratiska värderingar som vi har.

Men tidningen Expo kunde tidigare i år visa att pengarna fortsatte att betalas ut och att stödet inte skulle dras in förrän år 2017.

– Jag blev mycket upprörd när jag fick reda på detta och slog larm till ledaren för vår socialdemokratiska grupp som sedan varit i kontakt med de övriga ledarna för de stora politiska grupperna, säger Marita Ulvskog till SVT.

Ulvskog: Snabbt med EU-mått mätt

Resultatet blev att EU-parlamentet nu reagerat med kraft. Ett stort antal av ledamöterna har skrivit under en petition som gjort att talmannen för EU-parlamentet nu beslutat att lyfta frågan igen.

– Nu ska konstitutionella utskottet behandla frågan och min förhoppning är att vi nu ska kunna stoppa stödet till dessa grupperingar, säger Marita Ulvskog. Med EU-mått mätt har det här behandlats mycket snabbt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer