Europeiska nazister samlades i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I dag anordnade svenska nazister ett stormöte för europeiska nazister och högerextremister i Stockholm. Flera av arrangörerna är tidigare ledargestalter i nu nedlagda Svenskarnas parti (SvP). Polisen säger till SVT att ett par hundra personer samlades i centrala Stockholm vid halv ett, de åkte sedan iväg till hemlig ort.

Mötet, som kallas Manhemsdagen, betalas med pengar från Europaparlamentet och är en del i den svenska nazismens nya försök att nå ut med sin politik genom gräsrotsarrangemang. 

Enligt polisen har ingen anmälan om demonstration kommit in. Inte heller om någon motdemonstration.

Mats Eriksson, kommunikatör på polisens mediacenter i Stockholm, sa inför träffen att man kände till att de skulle ses på någon plats och sedan röra sig vidare.

– Men vi ser inte någon hotbild. Det finns ingen särskild insats planerad och heller ingen extra bemanning.

Finansieras med EU-pengar

En de som skulle tala under mötet var Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti och i dag generalsekreterare i det europeiska partiet Allians för fred och frihet (APF).

I april avslöjade Expo att APF erhållit 3,6 miljoner i bidrag från Europaparlamentet i januari i år, trots att regelverket skärptes år 2014 för att förhindra utbetalningar till antidemokratiska partier. De avslöjade också att EU betalat ytterligare 1,8 miljoner till APF:s stiftelse Europa Terra Nostra, en stiftelse som leds av Dan Eriksson som tidigare var ledande inom Svenskarnas parti och är programledare i podden Motgift, som är mötets huvudarrangör.

Pengarna från Europaparlamentet är tänkta till att gynna samarbete mellan olika partigrupperingar i Europa. För att få bidrag behövs närvaro av partiet i minst en fjärdedel av medlemsstaterna i unionen. Enligt Expo kommer en del av pengarna nu att användas till att anordna Manhemsdagen.

Gyllene gryning kommer

Att högerextremister och nynazister har utnyttjat reglerna har varit uppe för diskussion tidigare, vilket ledde till en skärpning av reglerna. Men trots det har utbetalningar fortsatt, även till partier som var anledningen till regeländring. Expo avslöjade att över 20 miljoner har betalats ut sedan reglerna skärptes 2014. 

Under mötet skulle också Graikos Fotios medverka som talare. Fotios är en av ledarna i grekiska nazistpartiet Gyllene gryning, ett parti som nekas statliga grekiska pengar på grund av en pågående brottsutredning, men som samtidigt kvitterar ut stora EU-medel från Europaparlamentet.

I en tidigare version av den här artikeln kunde man få uppfattningen att hela beloppet från Europaparlamentet till de extrema grupperingarna skulle gå till evenemanget den 28 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer