Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Underrättelseanalytikern: Nära en höjd hotnivå

Uppdaterad
Publicerad

Efter starka reaktioner på koranmanifestationer i Sverige från den muslimska världen, har det varnats för att hotbilden mot Sverige försämras. Ännu står vi kvar på hotnivå tre av fem. Men enligt underrättelseanalytikern Jörgen Holmlund håller vi på att närma oss en potentiell höjning.

På onsdagen konstaterade Säpo att koranbränningarna och de påföljande protesterna resulterat i ett ökat terrorhot mot Sverige. Enligt Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan, borde läget uppfattas som allvarligt även om hotnivån ligger kvar på nivå tre.

– Vi är nog rätt nära att det faktiskt kan komma att hända någonting och att säkerhetspolisen kommer att höja till en högre hotnivå, säger Jörgen Holmlund i SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen.

Men han påpekar också att det faktum att vi ännu inte har sett en höjning av hotnivån är talande.

– Hade det funnits konkreta kopplingar med information om att aktörer är på väg mot Sverige för att rikta sig mot svenska intressen, så hade man garanterat höjt hotskalan, säger han.

För svenskar utomlands

Jörgen Holmlund uppmanar svenskar utomlands att följa UD:s rekommendationer och tänka ett extra varv på hur man rör sig i offentliga utrymmen.

– Om du reser utomlands, behöver du synliggöra att du är svensk? Man ska nog se över sina reserutiner.

”En tydlig signal”

Tidigare under onsdagen gick Ulf Kristersson (M) ut i sociala medier och skrev bland annat att Sverige utsätts för en desinformationskampanj av utländska intressen, och uppmanade svenskarna till vaksamhet.

– Att statsministern uppmanar till personlig aktsamhet får uppfattas som en tydlig signal att det här är att ta på yttersta allvar, säger Jörgen Holmlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.