Katten Meow uppmärksammades i USA när det visade sig att katten vägde 17,7 kilo. I maj 2012 avled Meow, troligtvis på grund av den grava övervikten. Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Undersökning: Allt tyngre hundar och katter i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Svenska hundar och katter blir allt mer överviktiga, visar en undersökning bland svenska veterinärer. Och övervikten kan innebära ökad risk för exempelvis diabetes.

Vid en stor svensk veterinärkongress i november i år genomförde en internationell foderproducent en undersökning bland drygt 100 veterinärer som fick svara på tio frågor om övervikt bland hundar och katter.

Hela 93 procent av veterinärerna svarade att övervikt bland hund och katt är ett ökande problem  och att mer än fyra av tio hundar och katter redan i dag är överviktiga.

–Djurägarna tror att de är snälla när de ger djuret lite extra mat – men det är i själva verket en otjänst, säger Malin Öhlund, veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet, som doktorerar på diabetes hos katter.

Hon berättar att en normal ”bondkatt” ska väga cirka fyra kilo.

–Men jag har bland annat fått in en katt som vägde tolv kilo. En så överviktigt katt har svårt att röra sig och kan få flera gånger förhöjd risk för diabetes.

Katten en ren köttätare

Huvudorsakerna bakom de många feta djuren är en kombination av för lite motion samt för mycket- och felaktig mat, säger hon.

–Det är viktigt att komma ihåg att katten är en ren köttätare som inte behöver kolhydrater. Torrfoder går inte att tillverka utan kolhydrater. Det är också lättare att överdosera torrfodret jämfört med burkmaten som också innehåller vatten, säger Malin Öhlund som berättar att många hundar utfodras med matrester.

–Även om hunden klarar den typen av mat bättre än katter så är det inte bra för dem utan foder som är anpassat till hundar är bättre.

Varannat husdjur fet i USA

En undersökning som Amerikanska Pet Obesity Prevention  genomförde i våras är mer än varannan amerikansk hund och katt överviktig – och Sverige kan vara på väg åt samma håll.

Ser du och dina kollegor något tecken på förbättring?

–Vi tror att det bara är på väg åt fel håll. För att vända utvecklingen behövs ökad kunskap om foder hos djurägarna – det är nog inte hunden och katten som öppnar kylskåpet hemma, säger veterinär Malin Öhlund.

Hur mycket motion en hund eller katt behöver per dag varierar säger hon.

–Men tittar man på en vild katt så fångar den all sin mat. Det innebär cirka 10-20 möss per dag och  motion därefter. Katter som lever inomhus och får maten serverad blir lätt inaktiv och därför ska man tänka på att aktivera katten, leka med den eller ta ut den och rasta.

Revben och midja

Så hur vet man då om en katt är överviktig?

–Man ska lätt kunna känna revbenen på sin katt och tittar man på den uppifrån ska man kunna se en midja.

Men om man då anar att kissen hemma är för tjock och tänker att en diet behövs så kommer ett varningens ord från Malin Öhlund varnar också för att kattägare för att absolut inte banta överviktiga katter för snabbt,

–Då kan levern ta skada, så banta djuren med försiktighet, gärna i kontakt med veterinär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer