Unga spelar fotboll. Foto: Scanpix

Bra kondis som ung minskar risk för ångest

Uppdaterad
Publicerad

Dålig kondition i tonåren fördubblar risken att få en allvarlig depression senare i livet. Det visar en ny svensk studie på unga män. Resultatet förvånar inte Jenny Norlin som löptränar regelbundet. Hon vill inspirera sina döttrar till att träna för att må bra.

Fysisk aktivitet stimulerar hjärnan, enligt Maria Åberg, som har lett studien med forskare från både Sahlgrenska akademin och Karolinska institutet.

Testresultat, i samband med den tidigare obligatoriska mönstringen inför lumpen, har matchats med nationella sjukdomsregister. Resultatet: En dålig kondition som ung ökar risk för depression som äldre.

I studien ingår drygt 1,1 miljoner psykiskt friska män.

-Det vi tittar på är kondition innan du ens har några tecken på depression, säger Maria Åberg.

Den förebyggande effekten av motion kan sitta i upp till 40 år senare.

-Jag blev förvånad över att riskökningen sitter i så länge, säger forskaren till TT om studien som publiceras i senaste numret av British Journal of Psychiatry.

Löptränat i flera år

I Slottsskogen i Göteborg torkar Jenny Norlin, 37 år, svetten från pannan och rättar till filten om sju veckor gamla Essie.

-Jag behöver springa för att må bra, säger hon och berättar att hon och några andra kompisar med barn brukar träffas vid utegymmet i lekparken.

-Någon tränar här i gymmet, någon står vid barnvagnarna, och någon passar på att ta en runda, säger hon.

Intresset att röra på sig har funnits sedan tonåren då hon började med orientering.

-Fram till 17,18, då jag gjorde en revolt mot mitt hurtiga jag, säger Jenny Norlin och skrattar.

Bätte än piller

Men träningen återupptogs och hon är inte förvånad över studien som visar hur tonårens kondis påverkar det mentala välmåendet.

-Inte alls. Och jag tror att det är samma för båda könen, säger hon.

Den äldsta dottern Ingrid, 3,5 år, har redan börjat med löprundor. Fast i lägenheten. Föräldrarnas förhoppning är att båda döttrarna börjar träna redan innan tonåren.

Men hur blir det när Ingrid och Essie är tonåringar?

-De kommer säkert att göra revolt och tycka att vi är världens töntigaste och pinsammaste föräldrar som hasar runt i våra joggingoveraller i Slottsskogen.

-Men jag tror att vi ändå bygger in någonting hos barnen som de kan återvända till sen, när man inte är tvungen att göra revolt mot sina föräldrar på samma sätt.

Så gjordes studien

* 1.117.292 personer ingick i undersökningen.

* Samtliga är män födda mellan 1950 och 1987.

* Forskarna har jämfört resultat från fysiska tester vid mönstringen med nationella sjukdomsregister.

* Mätningen av konditionen är objektiv och baseras inte på intervjuer. I stället har man följt utvecklingen hos de män som var psykiskt friska när de genomgick den tidigare obligatoriska mönstringen inför militärtjänsten.

Källa: Sahlgrenska akademin och Karolinska institutet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.