Unga engagerar sig allt mer i politiska ungdomsförbund

Uppdaterad
Publicerad

Veckorna runt misstroendeomröstningen fick Ung Vänster dubbelt så många nya medlemmar jämfört med en vanlig vecka. Enligt pågående forskning ser framtiden för de politiska ungdomsförbunden ljusare ut än på länge.

Den så kallade Nooshi Dadgostar-effekten märktes även för Ung Vänster. En vanlig vecka får förbundet omkring 20 nya medlemmar. Veckan innan och efter misstroendeomröstningen fördubblades antalet, enligt deras siffror.

– Jag tycker det är superbra och positivt att så pass många ungdomar engagerar sig i politiken och vet att den även formar deras liv. Det är inte en vuxenfråga med politik. Den påverkar alla, säger Ava Rudberg, förbundsordförande i Ung Vänster.

Medlemstapp har avstannat

Historiskt sett är antalet medlemmar i de politiska ungdomsförbunden få även om siffrorna bakåt i tiden är något osäkra. I decennier har medlemsantalen störtdykt från omkring 220 000 medlemmar under mitten av 70-talet till dagens drygt 30 000 medlemmar. Men nu syns ett trendbrott. Det menar statsvetaren Niklas Bolin som driver ett forskningsprojekt om Sveriges politiska ungdomsförbund vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

– Tittar man tillbaka ungefär 15 år ser vi en liten uppgång i medlemsantalen. Det är en positiv signal givet att ungdomsförbunden tappade väldigt många medlemmar fram till 80-, 90-, och 2000-talet. En vändning som åtminstone är ett positivt tecken, säger Niklas Bolin.

”Hade många kompisar i Muf”

Moderata ungdomsförbundet MUF är störst bland de politiska förbunden i Sverige med drygt 10 000 medlemmar. Elin Landys Herre är 17 år och uppvuxen i Stockholm. Hon gick med strax innan pandemin började.

– Jag har alltid varit intresserad av politik sen vi pratade om det i skolan och så. Sen hade jag många kompisar och min storasyster som var engagerade i Moderata Ungdomsförbundet, säger hon.

Vuxna blir kvar

Niklas Bolins forskning visar också att många medlemmar vill fortsätta engagera sig i de politiska partierna efter ungdomstiden. Amanda Jemander gick med i Ung Vänster för två och ett halvt år sedan.

– Man går inte med i Ung Vänster för att skaffa sig en karriär eller bli politiker. Men jag hoppas att jag alltid kommer hålla på med politik och vara engagerad på ett bra sätt, säger hon.

Så många medlemmar har ungdomsförbunden

Ungdomsförbundens medlemsantal 2019, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF), som på uppdrag av regeringen ger ekonomiskt stöd till ungdomsförbunden.

Moderata Ungdomsförbundet: 10 534

Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund: 5 678

Kristdemokratiska ungdomsförbundet: 4 763

Liberala Ungdomsförbundet: 2 046

Ung Vänster: 1 607

Grön Ungdom: 1 622

Fria Moderata Studentförbundet: 1 422

Centerpartiets Ungdomsförbund: 1 396

Ung Pirat: 1 365

Unga Feminister: 1 191

Ungsvenskarna SDU: Ej ansökt om bidrag

Totalt är antalet medlemmar cirka 31 600. Enligt äldre forskning hade ungdomsförbunden omkring 220 000 medlemmar 1972. Men att försöka göra exakta jämförelser bakåt i tiden är svårt, inte minst eftersom det i flera omgångar avslöjats att det förekommit fusk med medlemssiffror i flera ungdomsförbund och de historiska siffrorna är därför i många fall inte tillförlitliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.