Hör vårdutvecklarens tankar kring varför Gävleborg ligger i topp i klippet ovan. Foto: TT

Unga får vänta allt längre på psykisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Barns psykiska hälsa blir allt sämre och köerna till rätt vård är lång. Gävleborg är det län som har flest BUP-patienter i hela landet jämfört med invånarantalet.

SVT Gävleborg har tidigare berättat om barns försämrade psykiska hälsa. Siffror från Sveriges kommuner- och landsting visar dessutom att kötiderna till Barn- och ungdomspsykiatri, BUP blir allt längre.

Målet är att alla patienter ska få en första bedömning inom 30 dagar. I Gävleborg är det enbart 6 av 10 som får den hjälpen, det visar siffror från SKL. Men det är även ett hårt söktryck i Gävleborg där det tas emot flest BUP-patienter per 1000 invånare, i jämförelse med andra län i landet.

Val 2018 – #dinröst

Osäker anledning till fler vårdsökanden

– Det kan bero på att vi tar in fler än andra ställen eller om Gävleborgs barn är mer sjuka, vi har inte riktigt forskat klart kring det, Elisabeth Präntare, vårdutvecklare BUP.

Hon menar också att det kan väga in att man i Gävleborg har högt uppsatta mål där vård ska ges inom 60 dagar. Andra landsting har 90 dagar.

– Det är många som mäter 90 dagar, då klarar vi också målen, säger hon.

Från politiskt håll tror man på samarbete mellan elevhälsa och familjehälsan för att stoppa en negativ utveckling.

– Jag tror på en god samverkan med elevhälsan och familjehälsan är otroligt viktigt för att det inte ska gå så långt att de behöver gå till psykiatrin. jag tror tidigare insatser och att vi jobbar tillsammans är det enda sättet för att det ska bli bättre för barnen, säger regionråd Hanna-Karin Linck (C).

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet