• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Unga pressas att jobba gratisBrukar du äta på McDonalds?

Publicerad

Många unga som arbetar på McDonalds tvingas jobba utan lön. Antingen genom att de pressas till obetalda raster. Eller genom att arbetsledaren helt enkelt raderar deras timmar. Det visar en granskning av SVT:s Dokument inifrån.

McDonalds har omkring 12.000 anställda och är en av landets största arbetsgivare när det gäller att anställa ungdomar. Men en granskning av SVT:s Dokument inifrån visar att företaget regelmässigt tvingar de unga att arbeta gratis. Efter samtal med omkring 100 anställda har det visat sig att främst tre metoder har satts i system.

Obetalda raster
En vanlig metod är att arbetsledaren ber den anställde att stämpla ut, om det just då inte finns saker att göra. Samtidigt ska personen finnas tillhands på restaurangen och stämpla in igen i samma stund som det behövs.

-Vid lågförsäljning vill de att man ska gå på rast. ”Stämpla ut och gå och sätt dig i personalrummet och kolla på tv. Vi säger till så fort det blir någonting att göra”, berättar Riccard Nilsson.

Det händer också att arbetsledaren ber den anställde att stämpla ut för dagen även om arbetsuppgifterna inte är slutförda. Den anställde måste då stanna kvar och jobba utan övertidsersättning.

Plockar bort övertid
Sedan finns det även arbetsledare som medvetet går in och ändrar i de anställdas tidrapportering. De ändrar så att bland annat övertiden försvinner. Annelie Blixt är en av dem som har drabbats av det.

-När jag fick se personalliggaren kunde jag se att de tog bort timmar på nästan alla på restaurangen. Det var framför allt restaurangchefen som hade tillgång till det här att dra bort timmar, berättar hon.

När hon konfronterade sin chef backade han direkt och hon fick tillbaka nära 12.000 kronor för utebliven lön.

Ungefär var femte av de hundra fd McDonaldsanställda som Dokument inifrån pratat med uppger att de fått arbetstid raderad, framför allt när det rörde sig övertid.

Många har McDonalds chefer har jobbat sig upp inom företaget. Det gäller även personaldirektör Lotta Björk. Hon säger att hon inte har känt till fifflet med de anställdas arbetstider.

-Jag kan inte svara på varför det har skett. Att det har skett är illa nog och det får inte gå till på det sättet, säger hon.

Hotell och restaurangfacket i Stockholm har märkt att unga utnyttjas av McDonalds.

-McDonalds har en sån oerhörd volym med arbetstimmar att de gör mångmiljonvinster på att justera några minuter hit och dit för de anställda, säger Per Persson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket till Rapport.

Han tycker att det värsta är att det är unga som utnyttjas.

-De har inte så mycket koll på arbetsmarknaden och på vilka rättigheter som man har. Det utnyttjar man, säger han.

McDonalds skriver i en kommentar efter programmet att alla fel och brister som har uppdagats i programmet ska åtgärdas, både när det gäller de anställdas villkor och mathanteringen.

Ulrika Zaccheus
Hedvig Eriksson

Så pressas unga jobba gratis

Visa

Arbetsledaren kan plötsligt mitt under passet be en anställd att stämpla ut obetalt för att personen just då inte behövs – men ska finnas i närheten att stämpla in igen i samma sekund det behövs

Arbetsledaren säger åt den anställda att stämpla ut för dagen – men beordrar personen att stanna kvar tills arbetsuppgiften är klar – utan övertid alltså

Arbetsledaren går aktivt in i tidrapporteringen och ändrar i in- och utstämplingslistor, alltså raderar bort arbetstid, så att bland annat övertiden försvinner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer