Unga romer kämpar i motvind

Uppdaterad
Publicerad

Bara var tionde rom i Sverige tar studenten. Och fler än hälften går inte ens ut grundskolan. Naim Tahiri flydde undan krigets Serbien och kom till Örebro. Där bestämde han sig för att romska ungdomar i hans nya hemstad skulle lyckas. Enligt Naims filosofi är livet som på fotbollsplanen. Det gäller att få in målen och vinna.

Det ligger ett sorl av unga kvinnoröster över frisörgymnasiets salong i Örebro . Sadija Raifi är här för att färga håret rött. Men hon drömmer om att vara en av dem som har en sax i handen. För närvarande läser hon individuella programmet för att få behörighet till gymnasiet. Om hon klarar det ska hon söka frisörprogrammet.

– Det här året har jag kämpat. Så jag hoppas att jag kommer in någonstans, säger hon.

Som ung rom är hennes chanser att lyckas troligen större i Örebro än någon annanstans i landet. Här får hon hjälp av Naim Tahiri, hemspråkslärare i romani som kämpar för att romska ungdomar i Sverige ska klara av skolan. Men han arbetar i motvind.

Trots att romer har levt i Sverige i 500 år var det inte förrän på 1960-talet som romska barn fick börja gå i svensk skola. Och än i dag tar bara var tionde studenten och färre än hälften går ut grundskolan.

Naim Tahiri har under två års tid försökt få hjälp av kommunalrådet Lennart Bondesson. När han än en gång söker upp honom, får han vänta i flera timmar, för att till slut hänvisas till ett annat kommunalråd.

– Jag har en lista som jag tänkte visa Lennart. Jag visade den för två år sedan men försöker igen. Jag har 50 elever i årskurs ett till fem. De får ingen hjälp i skolan, ingen studiehandledning, säger han.

Skulle du säga att romer diskrimineras i Sverige?

– Jag har inte märkt det sedan jag kom hit. Jag kan inte tala för alla, men de flesta av oss anpassar sig jättefort, säger Naim Tahiri.

Tina Thunanders dokumentär ”För vi har tagit studenten” sänds i SVT2 klockan 18:00 den 2 januari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.