Unga tar sms-lån till aktieköp: ”Ser det som en no-brainer”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning visar att flera snabblånebolag nu marknadsför sms-lån för att köpa aktier. Fenomenet får hård kritik av organisationen Sveriges konsumenter.

– Jag tycker det är klart oroväckande med tanke på att det är väldigt riskabelt att ta snabba och dyra lån för att chansa på aktier. Det riskerar att öka överskuldsättningen i samhället, säger generalsekreterare Jan Bertoft.

Ungdomars intresse för att handla med aktier har ökat kraftigt. SVT:s granskning visar att även snabblåneföretagen hakat på aktietrenden. Allt fler snabblåneföretag marknadsför sms-lån för att köpa aktier. Minst två olika aktierådssajter är sponsrade av snabblåneföretag.

– Det är oansvarigt att locka unga, kanske oerfarna konsumenter till att tro att det här är ett quick fix och att det finns någon sorts garanti i det hela. Det här är ytterst riskabelt, säger Jan Bertoft.

Enligt färska siffror från Kronofogden mer än fördubblades antalet unga mellan 18 och 30 år som ansökte om skuldsanering mellan 2019 och 2020. Myndigheten har dock ingen statistik över hur många som hamnat i skuldfällan på grund av lån till aktier.

”Inte så kul”

När SVT går med i flera av landets mest populära aktiechattar på Facebook och frågar om erfarenheter av snabblån till aktieköp får vi många mejl. Ingen vill berätta öppet med namn. En person berättar att han tog ett blancolån via sajten Zmarta.

– Jag ser detta som en no-brainer att låna för att investera, säger han.

En annan lånade pengar hösten 2019 för att investera i aktier.

– Det var inte så kul i mars 2020 när jag dels blivit av med jobbet och dessutom börsen sjönk som en sten på grund av pandemin.

En tredje person har använt sina studiepengar och blancolån för aktieköp.  En fjärde låntagare skriver:

”Om du undrar hur gott man sover på nätterna så svarar jag gärna. Det gör man nämligen inte.”

Förbjudet att spela på krita

I dag är det förbjudet i Sverige att spela på krita. Enligt Jan Bertoft finns det paralleller mellan spelberoende och ungas intresse för börsen.

– Det finns tydliga likheter. Det är förbjudet att ta krediter för att spela på nätcasinon och så vidare. Och det bör man tänka på. Krediter är inte vilken vara som helst. Man kan inte marknadsföra krediter för vad som helst. Och därför ska man vara ytterst, ytterst försiktig med vad man gör. Och inte minst i dessa tider då det är en väldigt darrig börs, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.