Foto: TT

Ungas hälsa på jobbet granskas

Uppdaterad
Publicerad

Hälsan hos många unga påverkas på jobbet. Därför gör nu Arbetsmiljöverket en särskild granskning av branscher där många unga jobbar.

– Det är jätteviktigt att man får en bra start på arbetslivet, säger Peter Burman på Arbetsmiljöverket.

Granskningen gäller hur arbetsgivarna arbetar förebyggande med arbetsmiljö.

– Folk blir inte sjuka om arbetsgivaren har tagit hand om det här innan, säger Peter Burman, projektägare för kampanjen på Arbetsmiljöverket.

Stressjukdomarna ökar

Arbetsgivare riskerar vite

Om rutinerna brister får arbetsgivaren ett krav på att åtgärda det, om det inte åtgärdats när uppföljning görs kan det bli vite. Under två veckor ska 2.000 arbetsgivare granskas.

– Det här är en jättestor insats, vi använder nästan hela vår inspektörskår för den här granskningen, säger Peter Burman och fortsätter:

– Vi riktar in oss på alla åldrar, men särskilt unga. Det är jätteviktigt att man får en bra start på arbetslivet, att man lär sig jobba på ett säkert sätt så att man inte blir skadad eller sjuk.

Många unga drabbas

Utöver hotell- och restaurangbranschen ska bland andra varulagring, kommunikationsbranschen och callcenters inspekteras. På callcenters är var tredje anställd ung mellan 20-24 år enligt Arbetsmiljöverket som menar att branschen utmärks av stress.

– Vi har valt branscher där många unga jobbar, och där antalet anmälningar har ökat, branscher där man ser att det finns mycket sjukskrivningar. Man ska kunna arbeta ett helt arbetsliv utan att behöva sluta i förtid, och då är här frågorna jätteviktiga, säger Peter Burman på Arbetsmiljöverket.

Stress och fallolyckor vanliga

Peter Burman berättar att ett av de vanligaste arbetsmiljöproblemen bland unga är ”ohälsosam arbetsbelastning” vilket ofta leder till stress och utbrändhet. Ett annat är att man lyfter fel vilket kan leda till svåra skador senare i livet.

– Vi har också en hel del fallolyckor. Man kanske inte har rutiner för att torka upp till exempel spilld matolja på golvet, eller att det är många sladdar på golvet som gör att man snubblar. Om det är så måste man åtgärda det, säger Peter Burman.

Granskningen är del av en informationskampanj som genomförs i alla EU-länder för att göra arbetsgivare mer medvetna om risker med arbetsskador.

LÄS MER: Fyra orsaker till att kvinnor är mer stressade

LÄS MER: Psykologen: Att ställa upp och fixa kan bli sjukligt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stressjukdomarna ökar

Mer i ämnet