Ungdomar i Hagfors är beredda att sälja sin röst i valet för 10 000 kronor. Foto: SVT

10 000 kronor för en röst i höstens val

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hälften av eleverna vid Älvstrandsgymnasiet i Hagfors kan tänka sig att sälja sin röst inför valet för 10 000 kronor. Det visar ett examensarbete gjort av gymnasiestudenten och SSU-ordföranden Alexander Paulsson.

– Det här är ju djupt oroväckande! Folk i andra länder kämpar för demokrati och vi tar den för givet på det här sättet. Det här måste tas på allvar, säger Alexander Paulsson.

Vad tror du att detta beror på?

Val 2018 – #dinröst

– Jag tror att det beror på okunskap. Vi har alldeles för få demokratiska samtal i skolan till exempel. Vi behöver diskussioner om att inte ta demokratin för given. Men jag upplever att de jag frågat har väldigt låg tilltro till politiken.

Varför är det så?

– Politiken är för långt bort. Man upplever att politiker bara pratar och pratar och att man inte har en chans att påverka, att ens röst inte är något värd. Man känner en frustration kring politiken.

Hur ska man lösa detta?

– Vi behöver jobba förebyggande mot populism och fake news till exempel. Det är viktigt att låta eleverna få vara en del i demokratiska samtal, som samhället måste satsa på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet