Harry Skärlund blev porrskadad: ”Jag är inte extrem på något sätt” Foto: Daniel Ivarsson/SVT

Ungdomsmottagningar: Unga oroade över att porr orsakar impotens

Uppdaterad
Publicerad

Porr gör ingen nytta för någon, det menar Harry Skärlund. Han tittade på så mycket porr i tonåren att han till slut inte kunde få stånd när han skulle ha sex. Och enligt ungdomsmottagningar det finns en växande oro bland unga att porrtittande orsakar impotens.

SVT Nyheter har tidigare berättat om Harry Skärlund som i sina tonår tittade på porr flera timmar varje dag. Han menar att han missbrukade porr och dessutom märkte han att hans porrtittande fick fysiska konsekvenser.

– När du tittar på porr är det ju ingen där som dömer dig, men med en annan person blir det ju en helt annan sak. Jag var så nervös, mycket på grund av porrtittandet, att jag inte ens kunde ”få upp den”.

”Har svalt det med hull och hår”

På ungdomsmottagningar märker man att frågor kring om det finns något samband mellan porr och impotens blir vanligare.

– Det märks framförallt när vi är ute i klasser för att prata med dem, att man får flera frågor om det. De undrar om porr kan vara skadligt och vad som händer när man tittar på porr, säger Jessica Sunesson är barnmorska och ordförande på Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar.

Fox Foxhage är kurator på Stockholms skolors ungdomsmottagning. Han berättar att han möter unga killar som utgår från att porr orsakar impotens – något de kallar ”porrimpotens”. Det, trots att det inte finns någon forskning som tyder på att det finns ett direkt samband mellan porrtittande och potensproblem.

– En del unga killar har köpt det med hull och hår. Det kommer till mig och säger att de har porrimpotens. Men det finns ju inget som heter porrimpotens egentligen. Problemet med impotens har ju alltid funnits hos vissa unga, men var man tänker att det kommer ifrån har fått en ny källa i porren.

”Gör ingen nytta”

I dag föreläser Harry Skärlund om pornografi och sin tidigare porrkonsumtion. Han sitter också i styrelsen för organisationen Porrfri barndom.

Harry Skärlund tror att när det kommer till potensproblem hos unga handlar det mycket om nervositet, men anser att det är viktigt att få killar att prata om sitt porrtittande.

– Jag är övertygad om att porren inte gör någon nytta. Den gör inte de här killarna någon tjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer