Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varje parlament måste fatta sina beslut” – hör Ulf Kristerssons (M) reaktion på Ungerns Nato-krav. Foto: John Thys/AFP/TT & Filip Huygens/SVT

Ungern vill ha förklaring från Sverige innan Nato-ja

Uppdaterad
Publicerad

Ungern vill ha en förklaring från Sverige innan landets parlament kan godkänna svenska Nato-medlemskapet. Det framgår efter en presskonferens på onsdagskvällen med ungerska ministern Gergely Gulyás som har ansvar för premiärminister Orbáns kansli.

– Svenskarna måste förklara vad som hänt senaste tiden, säger han.

Minister Gulyás fick frågan om han stod fast vid sitt tidigare löfte att Ungern inte kommer vara sista land att godkänna Sverige. Och enligt hans svar är det inte längre självklart att ungerska parlamentet kommer ratificera Sveriges Nato-ansökan före Turkiet.

– Sedan dess har situationen försämrats. Vi minns alla vad som hänt med de svensk-ungerska relationerna under de senaste månaderna, säger han.

Anledningen är kritik som riktats från svenska politiker mot demokratiutvecklingen i Ungern.

– Om de anser att deras åsikt är ett misstag så får det göra det tydligt. Om de anser att de hade rätt vet jag inte varför de vill vara med i en klubb med oss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ungerska regeringens talesperson Gergely Gulyás om den svenska Nato-ansökan i klippet. Foto: Hum TV

Inget datum för omröstning i Ungern

I september reagerade ungerska politiker från styrande nationalistpartiet Fidesz på ett videoinslag som svenska Utbildningsradion sänt 2019, i vilket det beskrivs hur demokratin i Ungern har försvagats sedan premiärminister Viktor Orbáns parti kom till makten 2010.

Flera ungerska oppositionspartier begärde i tisdags att parlamentet nu planerar in datum för omröstningen om svenska Nato-medlemskapet. Men på onsdagen avvisade talmannen kraven.

Kristersson: Varje parlament måste fatta sina egna beslut

Statsminister Ulf Kristersson är på plats i Bryssel för ett möte med flera EU-ledare. Där är även Viktor Orbán. Kristersson säger till SVT Nyheter att han ”säkert kommer hinna talas vid” med Orbán under dagarna som mötet pågår.

– Jag har stor respekt för att varje enskilt parlament och Natoland måste fatta sina egna beslut. Det gäller Turkiet och självklart även Ungern, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.