Att minska invandringen till Sverige och flytta resurserna till flyktinglägren, det är verkligen inte vad vi behöver, säger Gavin David White som arbetar för UNHCR i Jordanien. Foto: TT/Privat

UNHCR: ”Minska inte invandringen till Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokraterna föreslår kraftigt minskad invandring använder partiet FN:s flyktingkommissariat som stöd. Men organisationen – UNHCR – tillbakavisar de argument Sverigedemokraterna använder.Talesmannen för det flyktingläger som SD:s partitoppar besökt är förvånad över uppgifterna.

I flyktinglägret Zaatari i norra Jordanien bor omkring 100.000 flyktingar från krigets Syrien. I flera månader nu har ledande Sverigedemokrater berättat om sitt besök i Zaatari tidigare i år, och hur de där hittat stöd för sin invandringspolitik.

Så sent som för en vecka sedan nämnde Jimmie Åkesson (SD) besöket i Agenda och hänvisade till samtal med ”personal på plats”. Och partisekreterare Björn Söder upprepade uppgifterna i dag.

– Om man frågar UNHCR:s personal på plats i flyktinglägret så är det precis den politik som vi för, säger Söder på besök i Falun i dag.

Men när SVT talar med UNHCR på plats är man förvånad – och noga med att ta avstånd från SD:s förslag om kraftigt minskad invandring.

– Att minska invandringen till Sverige och flytta resurserna till flyktinglägren är verkligen inte vad vi behöver. Det skulle dessutom innebära att Sverige bryter överenskommelser man undertecknat, säger Gavin David White som arbetar för UNHCR i Zaatari.

Söder fast vid åsikt

När SVT under ett partimöte konfronterar Björn Söder med vad talesmannen för lägret sagt står Söder fast vid att SD fått stöd för sin politik i flyktinglägret.

– Då misstänker jag att det gått politik i det hela. Vi fick bilden att man behöver mer resurser. Det sa bland annat deras ”field coordinator” till oss.

Och just den uppgiften motsägs inte av UNHCR i dag.

– Visst behövs det mer pengar till lägren. Men det innebär inte att Sverige därmed kan överge de åtaganden man gjort via flyktingkonventionen, säger White.

Så UNHCR står inte bakom att Sverige ska ta emot färre flyktingar?

– Absolut inte, säger Gavin David White.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.