Unicef-kritik mot svenskt flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktar även Unicef kritik mot hur ensamkommande flyktingbarn kan tas om hand i Sverige. Många hamnar hos familjer som myndigheterna har dålig koll på.

Kommunerna ställer lägre krav på familjerna i detta sammanhang än när det gäller andra barn, anser FN-organets svenska gren. Problemet kan uppstå när barnen placeras i så kallat eget boende, alltså hemma hos släktingar eller vänner.

Asylsökande barn är i en krissituation och riskerar att utnyttjas eller fara illa på andra sätt, anser Unicef Sverige. Det kan exempelvis röra sig om människohandel.

Unicef har intervjuat personal i ett tjugotal kommuner och dessutom funnit att skillnaderna mellan dessa är stora.

Så sent som i mars kom kommunernas samarbetsorganisation SKL fram till liknande slutsatser.

Stockholms stad anser sig vara föregångare i arbetet och har fört upp frågan på nationell nivå, enligt Gunilla Olofsson på socialtjänsten i huvudstaden.

-Det finns ett regelverk kring hur familjehem ska utredas och godkännas och det tycker vi ska gälla de här barnen också. Därför har vi ett nytt gruppboende dit vi vill att de här barnen ska komma först och att man därifrån startar en familjeutredning, säger Olofsson.

I år spås cirka 3.000 ensamkommande asylsökande barn till Sverige, de flesta från krigens Somalia och Afghanistan.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.